Baj van a Maseratikkal Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Csaknem 700 olasz luxus sportautót hívnak vissza Kínában a kormányösszekötő rúd meghibásodása miatt – jelentette be a kínai minőségfelügyeleti főhatóság pénteken. A két érintett modell a 2003 közepe és 2008 ősze között gyártott import Maserati Quattroporte és Granturismo.

A szakhatóság szerint a kormányösszekötő rúd esetleges meghibásodása súlyosan veszélyeztetheti az autó irányíthatóságát. Az illetékes Maserati kereskedők kapcsolatba lépnek a tulajdonosokkal, és ingyen kicserélik az alkatrészt.

Kínában viszonylag nagy visszhangot váltott ki, amikor május közepén egy kínai Maserati tulajdonos hosszúnyelű kalapácsokkal verette szét négyajtós fekete Quattroporte típusú luxusautóját a kelet-kínai Csingtaóban, mert így akarta zavarba hozni a helyi márkakereskedést.

A kelet-kínai tulajdonos azért rongálta meg 2,6 millió jüanos (96 millió forintos) autóját, mert elégedetlen volt a szervizzel, és egy régi alkatrész beépítése után az új árát számlázták ki neki.

A kínai autópiacot figyelemmel kísérők az ultraluxus, vagyis a 2 millió jüan (73 millió forint) feletti import autók eladásában jelentős visszaesést jelentettek. Az idei év első negyedében 915 ilyen autó került az országba, ami 35 százalék feletti visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

Az úgynevezett prémium kategóriás márkák, a BMW, a Mercedes-Benz és az Infiniti ugyancsak az eladások mérséklődéséről számolt be.

Elemzők szerint az okok között van, hogy a legtöbb milliárdost adó ágazatok, mint például az ingatlan és a tőzsdepiac, már nem annyira jövedelmezőek, mint a korábbi években. A hivalkodó külsőségek elleni központi kormányzati fellépés is óvatosságra inti a potenciális vásárlókat.

A szakmabeliek ugyanakkor úgy vélik: a luxusautók piaca idővel ismét fellendül majd, ha nem is éri már el a 2010-es év teljesítményét, amikor a forgalomban 140 százalékos növekedést mértek éves szinten.