Hamarosan elfogynak a jelenlegi rendszámok – drága, de jó megoldás lenne területalapúra váltani

Hamarosan elfogynak a jelenlegi rendszámok – drága, de jó megoldás lenne területalapúra váltani

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár éven belül kifutnak a jelenleg használatos rendszámok, és még ha némi tartalék van a jelenlegi metódusban is, előbb-utóbb új rendszernek kell felváltania a mostanit.

Rekordidőn belül, bevezetése után mindössze 16 hónappal elfogytak az R betűvel kezdődő rendszámok tavaly, és már az év végén az új, S betűjelű sorozat jelent meg. A folyamat egyfelől az újautó-piac lendületének, valamint a használtautó-importnak köszönhető - írta a Híradó.hu.

A jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, már 2025-ben szükség lehet újfajta rendszámokra, amelynek nyomán több megoldás is szóba került.

Egyrészt kiút lehet a személyhez kötött rendszám, vagyis, ha egy jármű adásvételét követően az új tulajdonos a korábbi autójának az azonosítóját kapná meg - mondta a Híradónak Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója. Hozzátette azt is, hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb a forgalomból véglegesen kivont rendszámok újbóli kiadása lenne. Ugyanakkor ez sem tekinthető véglegesnek, de jelentős tartalék van a lehetőségben.

©

Mindezeken túl egy új rendszer bevezetése elkerülhetetlen előbb-utóbb. Erre a legjobb minta a már itthon is sokat emlegetett és többször felvetett területi alapú rendszámozás lenne. Ez azonban egy általános rendszámcserével járna, és a teljes állomány leváltása több évbe is telhet, valamint jelentős költségeket emésztene fel a szakértő szerint.

A területi alapú rendszám Nyugat-Európában már egy bevált rendszer. Előnye például, hogy bármilyen közlekedés szituációban, balesetben egyből beazonosítható, hogy hova tartozik a közlekedő. Ugyanakkor adásvételkor cserélni kellene, hiszen például egy Debrecenből a fővárosba kerülő autóra ebben az esetben szükséges új azonosító igénylése – tette hozzá Gyulainé Tóth Zsuzsanna.

Jelenleg, tudomása szerint nem is szerepel a téma a Belügyminisztérium elsődleges, kidolgozandó kérdései között, de amikor időszerű lesz, egy alapos elemzés kell a megoldáshoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások