#élettársi kapcsolat

Magyar Országos Közjegyzői Kamara

Fél, hogy mi lesz, ha szakít élettársával? Ha ezt megteszi, nyugodtan alhat

Sokan nem szeretik a kötöttségeket, ezért egyre több pár él úgy együtt, sőt nevelnek gyerekeket, hogy nem kötnek házasságot. Így könnyebben tudnak ágytól, asztaltól elválni, ha úgy adódik. Mégis érdemes lehet az élettársi kapcsolatot is regisztrálni, mi több, élettársi vagyonjogi szerződést és végrendeletet írni. Ezek híján ugyanis számos bonyodalom keletkezhet, például a tisztázatlan vagyoni ügyekből, a közös lakáshasználatból.

MTI Világ

Olaszországban engedélyezhetik nemsokára a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

A római parlament felsőháza 173 igen és 71 nem szavazattal megszavazta az azonos és a különböző nemű párokra is vonatkozó, bejegyzett élettársi kapcsolatok jogszabályba való iktatását. A törvény nem tette egyenlővé az élettársi kapcsolatokat a házassággal, és nem engedélyezi az örökbefogadást. A törvényről még a képviselőháznak is szavaznia kell. A parlament alsóházában azonban a kormányerők többséggel bírnak, ezért a szavazás eredménye nem kétséges.

Zalavári Noémi Itthon

"Még mi sem jártunk olyan esküvőn, ahol két vőlegény van"

Számtalan országban többéves múltra tekintenek vissza azok az esküvőszervező irodák, melyek szolgáltatásaikat kifejezetten meleg párok számára ajánlják, itthon viszont egyelőre csak egyetlen egy cég foglalkozik ezzel. Az Egyesült Államokban legálisan köthetnek házasságot az azonos neműek, nálunk viszont csak anyakönyvvezető által hitelesített bejegyzett élettársi kapcsolat létrehozására van lehetőség. Mégis a körítést egyre többen úgy szervezik meg, hogy az ne különbözzön bármely más esküvőtől.

MTI Világ

Strasbourgban a görögországi melegek mellett döntöttek

Görögország nem mutatott fel megfelelő indokot arra, hogy miért zárja ki az élettársi kapcsolatról szóló görög jogszabály az azonos nemű párokat ebből a jogintézményből, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága úgynevezett Nagykamarája csütörtökön úgy határozott: ez indokolatlan diszkrimináció, és sérti a családi és magánélethez való jogot.

M. László Ferenc Itthon

"Magyarországon kényszerszinglik élnek" – fékezhető-e a magyarság fogyása?

Évről évre kevesebb gyerek születik Magyarországon, egyre kevesebben vállalkoznak a házasságra, magas a válások száma. Változtathat-e ezen a kormány, és kiket éri meg inkább támogatni: a szegényebb nagycsaládosokat vagy a középosztálybeli diplomásokat? A trend fékezhető, de nem fordítható meg, 50 év múlva talán 8 millióan sem leszünk. Trendforduló állhat be viszont a házasságok területén, a tehetősek körében ismét divatos az esküvő. Spéder Zsolt demográfust, a Népességtudományi Kutatóintézet vezetőjét, a kormánynak is ötleteket adó Népesedési Kerekasztal tagját kérdeztük a fogyás okairól. Az eheti HVG ugyanezzel a témával foglalkozik kiemelten.

Ivanyos Judit Itthon

Idegen spermára kényszerítik a "vadházasságban" élő párokat

Hiába szeretne évek óta gyereket egy pár, csak akkor kaphatnak orvosi segítséget, ha az állam előtt „papíron” is vállalják a kapcsolatukat. Bár felajánlották, hogy állják a drága beavatkozás költségeit, kapcsolatuk szentesítése nélkül nem kerülhetnek be a lombikbébiprogramba. Viszont egy ismeretlen spermadonorral már más a helyzet. Az illetékes minisztérium segítség helyett kioktatta őket.

MTI Itthon

"A KDNP a valóság ellen indít háborút"

A KDNP a Ptk.-hoz benyújtott a módosító javaslatokkal azt üzeni, hogy az élettársi viszonyban élőket másodrendű állampolgárnak tartja, kapcsolatukat pusztán gazdasági viszonynak tekinti - vélik LMP-s politikusok.

MTI Itthon

Harrach: az élettársi kapcsolat kötöttségektől mentes

A családok és a szociálisan rászorulók védelmére fókuszál a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - mondta Harrach Péter miskolci sajtótájékoztatóján. A párt frakcióvezetője szerint a házasság jogi eszközökkel körülírt és rendezett kapcsolat, az élettársi pedig szabad, kötöttségektől mentes életforma.

hvg.hu Itthon

Kimaradhatnak az örökségből a hálátlan rokonok és sittes unokák

Az élet és a halál nagy kérdései mozgatták meg leginkább a képviselők fantáziáját az új Polgári törvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslatok tanúsága szerint. Lázár János például nagyobb teret engedne a végrendelkezésnek, és könnyebbé tenné a hálátlan rokonok kitagadását is. A legnagyobb vita várhatóan az élettársak körül alakul majd ki, hiszen a kormánypártok közt sem látszik egyetértés.

1 2
Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

Szolid csinosítást kapott az új 4-es BMW sportkupé

Szolid csinosítást kapott az új 4-es BMW sportkupé

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Ha mindketten dolgozunk, miért nekem kell elvégeznem a házimunkát?

Ha mindketten dolgozunk, miért nekem kell elvégeznem a házimunkát?

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

A címlapról ajánljuk