#2. magyar hadsereg

hvg.hu Itthon

"Százezreket kerítettek be, pusztítottak el" - a doni katasztrófa végnapjai

Megindul a kapkodó visszavonulás, a tisztek zavarodottak, a németek lefoglalják a vonatokat, a magyarokat hátrahagyják. A magyar főparancsnok koncolással fenyegeti a kétségbeesett, visszavonuló honvédokat. A harcoló alakulatok hátországában állomásozó Lindner László hét nappal a pusztító szovjet offenzíva után szerez tudomást a fronti borzalmakról és ő is megkezdi visszavonulását Kijevbe. Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu.

hvg.hu Itthon

Tífusz, -28 fokos fagy, fanyar bor - a doni katasztrófa hétköznapjai

A környéken pusztít a tífusz, ezért a honvédek nem hagyhatják el a körletet, közben beköszönt Tél Tábornok is: a lövészárkokban -28 fokos a hideg. A szovjet légierő egyre gyakrabban támad, a partizánok akciói is gyakoribbak. A naplóíró katona a januári doni áttörés napjaiban készült szabadságra, de nincs szerencséje, nem jut fel a vonatra. Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu.

hvg.hu Itthon

"Rossz hallgatni a síró gyerekeket" - napló a doni katasztrófáról

Hullámban támadnak a szovjet bombázók, a raták, az ellenség uralja a légteret: a pilóták egyre pontosabban céloznak, még az orosz polgári lakosságot sem kímélik. Kiderül, hogy a honvédek a telet is a fronton töltik, mert Sztálingrád ostroma elhúzódik. Lóhalálában folyik a védelmi vonal kiépítése. Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztult 2. hadsereg viszontagságairól, a vereség okairól, előzményeiről.

hvg.hu Itthon

"Ha itt támadnak, pechünk lesz" - így készült a hadsereg az orosz támadásra

A szovjetek megkezdték a front hátsó vonalainak bombázását, a honvédek pedig tehetetlenek a légitámadásokkal szemben. Benzin nincs, az ételt is úgy szedik össze a földekről, a tisztek pedig azon viccelődnek, hogy egy komoly támadás esetén "pechjük lesz". Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztul 2. hadsereg viszontagságairól, a vereség okairól, előzményeiről.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Valahol Oroszországban - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve, 1943. január 12-én indította meg a Vörös Hadsereg a 2. magyar hadsereg elleni támadását a Don mentén, mely az egyik legnagyobb katonai katasztrófához vezetett. Magyar katonák ekkor már mintegy másfél éve éve vettek részt a keleti front hadműveleteiben és megszállási feladataiban. Az alábbi fotókat magyar katonák készítették orosz területeken.

hvg.hu Itthon

"Fölöttem átdübörög egy tank" - így pusztult el a magyar hadsereg

Kifáradt, rosszul felszerelt és kiéhezett volt a 2. magyar hadsereg a doni áttörés pillanatában, ráadásul az otthoni politikusok sem törödtek eléggé a keleti fronton harcoló, német parancsnokság alá rendelt egységékkel. A magukra hagyott honvédek olyan fegyverekkel vették fel a harcot, amelyek a világháború kirobbanásának pillanatában is elavultnak számítottak: a -30 fokos hidegben a magyar puskák egyszerűen befagytak. Összegyűjtöttük az 1943-as nagy vereség okait.

Kiss Ádám Vélemény

"Eltünt" - munkatársunk emlékezik egy családtagra

Paksa József ma pár nyomorult, szar adat, iktatási szám, helyesírási hibákkal kitöltött rubrika. Néhány repedt fotó, meg egy üres sír. „Esemény bővebb leírása: eltünt.” De így legalább örökre az maradt, ami akkor volt, mielőtt eltünt. 26 éves parasztlegény, aki mindig jólöltözött, színjátszókörbe jár, büszkén paskolja az általa nevelt bikát, és tiszta inget vesz, ha felül a szekérre.

Zubor Zalán Itthon

Horthy leghűségesebb katonája vezényelte a halálra ítélt sereget

Jutalomként kapta a 2. magyar hadsereg vezetését, ehelyett egy halálra ítélt sereg élére került Jány Gusztáv, a Don-kanyarban elpusztult hadtest parancsnoka. A fronton alázatosan követte a németek és az otthoni politika előírásait, majd a voronyezsi áttörés után kiadta a magyar történelem legszégyenletesebb hadparancsát, melyben gyáváknak nevezte az áldatlan körülmények közt harcoló honvédeket. A háború után halálra ítélet Jány rehabilitációja éles vitákat váltott ki.

Kovács Áron Világ

Sztálin legtehetségtelenebb komisszárja győzte le a magyarokat

A második magyar hadsereget elsöprő szovjet erőket egy olyan tábornok vezette, aki inkább volt politikus, mint katona. Filipp Golikov hosszú karrierje során leginkább azzal jutott előre, hogy mindig jól helyezkedett. Bár közvetlenül is felelősség terhelte a háború elején elszenvedett súlyos veszteségekért, túlélte nemcsak Sztálint, hanem még Hruscsovot is. Zsukov rossz szelleme négy Lenin-rendet és marsalli címet szerzett, bár nem a harctéren, hanem a Kreml irodáiban.

MTI Itthon

A doni katasztrófára emlékezik a HM is

Megemlékezéssorozattal készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) a doni katasztrófa, vagyis az 1943. január 12-én vívott csata 70. évfordulója alkalmából a hétvégén - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

Kovács Áron Itthon

Még a cenzúrázott jelentéseket is hamisították a Don-kanyarból

Az erősen cenzúrázott magyar sajtó csak jelentős késéssel, a valós veszteségeket elhallgatva számolt be a második hadsereg Don menti katasztrófájáról. A brit és szovjet híradásokat elhallgatták, helyette német és olasz győzelmi jelentéseket visszhangoztak. A Filmhíradó egyes bejátszásainál az is jól kivehető, hogy az orosz síkság helyett valahol Magyarországon forgatták le a jeleneteket.

Itt vannak a hivatalos adatok: Csehországnak 3,6 milliárd forint értékű lélegeztetőgépet ajándékoztunk

Itt vannak a hivatalos adatok: Csehországnak 3,6 milliárd forint értékű lélegeztetőgépet ajándékoztunk

Céges kampánnyal ösztönözné oltásra a dolgozókat az Iparkamara

Céges kampánnyal ösztönözné oltásra a dolgozókat az Iparkamara

Hogyan legyünk a magunk vezérigazgatói szabadúszóként?

Hogyan legyünk a magunk vezérigazgatói szabadúszóként?

Roberto Donadoni is lehet a Ferencváros következő vezetőedzője

Roberto Donadoni is lehet a Ferencváros következő vezetőedzője

Az Európai Bizottság szerint a magyar infláció az uniós átlag duplája lesz

Az Európai Bizottság szerint a magyar infláció az uniós átlag duplája lesz

Feleannyi műtéttel lehet helyrehozni a gyerekek törött csontjait egy új technológiával

Feleannyi műtéttel lehet helyrehozni a gyerekek törött csontjait egy új technológiával

Tűzfalhiba miatt volt gond az EESZT-vel, nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni a patikák

Tűzfalhiba miatt volt gond az EESZT-vel, nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni a patikák

Az államot mintha egyáltalán nem érdekelné, mi lesz a Dunaferrel

Az államot mintha egyáltalán nem érdekelné, mi lesz a Dunaferrel

A címlapról ajánljuk