Fazekas Zsuzsa Itthon

Éljen április 25., alaptörvényünk ünnepe!

Magyarországon utoljára 1990-ben volt alkotmányünnep, de a 2011-ben elfogadott alaptörvénnyel az Orbán-kormány most visszahozta azt – igaz, augusztus 20-a helyett április 25-re tette. A Rákosiék által erőltetett népünnepélyek és tűzijáték helyett egyelőre csak protokolleseményekkel ünnepelhetünk. De a koncepció és az üzenet hasonlít.

HVG Itthon

Állnak-e még az alaptörvény asztalai?

A „kőbe vésett” alaptörvény – amit a Fidesz eredeti szándéka szerint csak két, egymást követő parlament egybehangzó döntése változtathatott volna meg – népszerűsítése annyira fontos volt a kormánynak, hogy – hasonlóan a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat korábbi kötelező kifüggesztéséhez – felszólította az önkormányzatokat, működjenek együtt az „alaptörvény sikeres terjesztése érdekében”.

hvg.hu Itthon

Eltűnt az Alaptörvény asztala Debrecenben

Mára eltávolították a debreceni városházán a Alaptörvény asztalát, bár a felállításáról rendelkező államtitkári intézkedés még érvényben van - írta a Népszabadság.

Papp László Tamás Nyüzsi

Miénk az alkotmány, magunknak átírjuk!

Az állam vezetője és leghűbb emberei tanácskoznak. A közhatalom és a kormánypárt feje tudatja beosztottjaival, hogy milyen törvényt kíván hozatni, illetve módosítani. Idézetek egy kormányzati megbeszélésről.

hvg.hu Napi merítés

VV: ez az Orbán-kormány pechje

Az Orbán-kormány pechje, hogy a magyar jogban a történeti alkotmány nem olyan üres frázis, mint a politikában a Nemzeti Együttműködés Rendszere vagy az Alaptörvény Asztala - írja a Véleményvezér blog legfrissebb bejegyzésében. A blog szerint az Alkotmánybíróság múlt heti döntése, mely alkotmányellenesnek mondta ki a bírók kényszernyugdíjazását, jelentősen túlmutat az igazságszolgáltatás átalakításának ügyén. A döntés alapján arra lehet számítani, hogy az Ab talán új erőre fog kapni - írja a blog.

hvg.hu Bűnügy

407 forint bírság a ketchupozó Dániel Péternek

Dániel Péter ügyvéd politikai indíttatású akciója során több alaptörvény asztalát is sűrített paradicsomszósszal kent össze. A bíróság első fokon figyelmeztette és ki kell fizetnie az összekoszolt brosúrán keletkezett kárt is: 407 forintot.

hvg.hu Itthon

Kerényinek "a fejét kellene lecserélni"

Kerényi Imre körlevélben hívta fel a napokban a figyelmet arra, hogy a hivatalokban nagyobbra kellene cserélni az Alaptörvény Asztalát. A heol.hu megkérdezte, mit szólnak az ötlethez a megyei jegyzők.

hvg.hu Itthon

Bénázásba fulladt Kerényi alaptörvényes ötlete

A felkért nyugdíjas tanárok sem bírták a körmölést, ezért nem kézzel, hanem géppel írt köszöntő lesz az új alkotmány személyre szabott változatán. Az Origo úgy tudja, a címzés nehézségei miatt sokan nem kapták még meg az új alkotmány szövegét, amelyet ráadásul Kövér László nem is dedikál, több önkormányzathoz pedig panaszok is érkeztek a késlekedés miatt.

Náray Attila Itthon

A plafonról lóghat majd le az alkotmány asztala

Nem állítja fel az Alaptörvény asztalát Ivád község önkormányzata. A polgármester szerint ha kötelezik őket erre, a plafonra szerelnek fel egy gyerekasztalt, mert nincs máshol hely. Kerényi Imre ötletének megvalósítása után egy hónappal megkerestünk néhány problémákkal küzdő kistelepülést, milyen volt a fogadtatása a kezdeményezésnek.

Majtényi László Vélemény

Majtényi László: Az Alaptörvény Asztalánál

Ha valami nettó hülyeség, rendszerint vállat vonva megyünk el mellette, ám ha az életünk részévé emelik, kulturális jelenséggé válik, annak a kultúrának lesz a része, amelyben énünknek élni adatott.

Stemler Miklós Itthon

Felállították a Fideszes Gázos Ügyek Asztalát Dombóváron

Az Alaptörvény Asztala mellett a „Fideszes Gázos Ügyek Asztalát” is felállították Dombóváron. Az érdeklődők az új alaptörvény helyett a helyi Fidesz gázosnak vélt ügyeit tanulmányozhatják rajta. A Tolna megyei városban heves küzdelem várható ősszel a baloldali polgármester és a fideszes képviselő-testületi többség között.

ATV Itthon

Kolláth: jogellenes az "Alaptörvény Asztala"

Kolláth György szerint jogellenes a kormánymegbízott és a kormányhivatalok eljárása, amelyben néhány nappal ezelőtt arra utasították az önkormányzatokat és a körjegyzőségeket, hogy mától állítsák fel az Alaptörvény Asztalát. A kormány ugyanis csak törvénnyel utasíthatja az önkormányzatokat, levélben nem - tette hozzá.

hvg.hu Napi merítés

Rogánéknál már kész van az "Alaptörvény Asztala"

Egyetlen délutánjuk maradt a jegyzőknek, hogy intézkedjenek az úgynevezett „Alaptörvény Asztala” felállításáról. Az V. kerületi önkormányzatnál habozás nélkül kerítettek egy kényelmes, az olvasásnál a hátat megtámasztó, öblös fotelt, valamint egy asztalt.

1 2
Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

A címlapról ajánljuk