#Bibó István

Hont András hvg360

Hont: Továbbtorzult magyar alkat

Ahogy a 89-90-es rendszer létrejött és aztán kimúlt, ahogy a NER létrejött és egyszer majd ki fog múlni nem valami rendkívüli, történelmünkben példátlan módi, hanem egy olyan minta, amelyet önkéntelenül követünk. Bajaink jelentős része ebből származik.

HVG Itthon

Ifjabb Bibó István: Apámnak, ha élne, biztosan lenne mondanivalója

Nem gondolja ifjabb Bibó István, hogy apja írásaihoz úgy kellene visszatérni, mint félrecsúszott mozgalmaknak vagy vallásoknak az alapító szent könyvekhez. Úgy tartja azonban – mondta a HVG-nek adott interjúban –, hogy szellemi magatartásának, erkölcsi hitele példájának ereje volt, ilyen erőforrásokra pedig ma nagy szükség volna.

hvg.hu Kult

Alig vannak a magyar történelemnek demokratikus hagyományai

Rendszerint zárványban maradnak a demokratikus erők, hagyományaik így nem minősíthetők folytonosnak. Ezzel magyarázható, hogy többnyire az antidemokratikus törekvések stabilizálódtak nálunk – hangzott el a történelemtanárok hétvégi konferenciáján.

hvg.hu Itthon

A Göncz Árpád utca a Bibó István térre vezet Budaörsön

Döntött a Pest megyei város képviselő-testülete, a Városháza melletti utcát a közelmúltban elhunyt volt köztársasági elnökről nevezik el, a Göncz Árpád utca ráadásul a nagy hatású politikus barátjáról, Bibó Istvánról elnevezett térbe torkollik majd.

Ónody-Molnár Dóra Vélemény

Demokraták, féljetek!

Mint éjszakai erdőben a fütyörészés, nagyjából annyira hangzik magabiztosan a régi csatakiáltás: a demokrata nem fél. Látható ez az oktatási rendszerben is, ahol a megfélemlített pedagógusok tiltakozó szavát alig lehetett hallani. De hol voltak a szülők?

MTI Itthon

Göncz Árpád halott - megszólalt ifjabb Bibó István

Bíbó István fia a börtönévek idején ismerkedett meg a kedden elhunyt köztársasági elnökkel, akit édesapjával együtt ítéltek életfogytiglanra. Azt mondta róla: Göncz Árpád jelentőségét megpróbálták ugyan kétségbe vonni, amikor "megkezdődött a párbeszéd-képtelenség felé való menetelés", azonban ez "igazából nem sikerülhetett". Nagyon üdítőnek tartja Göncz látásmódját, mert szerinte "ma a humorérzék is nagyon hiányzik a politikai életből".

Elek István Vélemény

Elek István: Értsük jobban Bibót!

Kétségei vannak Elek Istvánnak, hogy Tamás Gáspár Miklós világosan látná Bibó István jelentőségét. Bár szerinte valóban közelebb áll annak harmadikutasságához, mint a rendszerváltás táján, de még mindig nem elég közel. Értelmezési vita.

MTI Itthon

Új szobrokat állítanak Budapesten

A Klauzál Gábor-szobor megvalósításának támogatásáról, és két szobor áthelyezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület szeptemberre halasztotta annak az LMP-s javaslatnak a tárgyalását, miszerint közterületet nevezzenek el Budapesten Bibó Istvánról (1911-1979), akit a XX. század egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójaként tartanak számon.

Zádori Zsolt Itthon

Zsidó asszimiláció: véget nem érő történet?

A két világháború közti társadalom a zsidóság hézagmentes asszimilációját kulcskérdésnek találta. Faji és szociális indokok garmadájával igazolták gondolkodók, mennyire üdvös lenne, mégis lehetetlen. Akár igaz, akár nem, ma már csak kevesen hiszik, hogy kívánatos cél volna.

MTI Itthon

Bibó teret kér a fővárostól az LMP

Bibó István születésének 100. évfordulója alkalmából az LMP javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, hogy Budapest belvárosában viselje tér vagy utca a XX. század egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójának nevét - írta közleményében Kaltenbach Jenő és Karácsony Gergely.

M. László Ferenc Itthon

Aki összekovácsolta Kádár veszekedő ellenzékét

Az 1979-ben elhunyt Bibó István életműve jelentette azt a demokratikus minimumot, amely közös nevezőre hozta az 1930-as évek óta egymással szemben álló értelmiségi csoportokat, a népi-nemzetieket és az urbánusokat. A lelkesedés némi hullámzással ugyan, de az 1989-es rendszerváltozásig kitartott, hogy az állampárt fenyegető rémének letűnése után a felek ismét egymásnak essenek.

1 2
Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Kiszúrtak velünk a digitális védettségi igazolvánnyal?

Kiszúrtak velünk a digitális védettségi igazolvánnyal?

Bognár György bocsánatot kért az Eriksen-ügy után, sokkra hivatkozik

Bognár György bocsánatot kért az Eriksen-ügy után, sokkra hivatkozik

Eriksent a halálból hozták vissza, de már viccelődik

Eriksent a halálból hozták vissza, de már viccelődik

Erdogannal tárgyalt Orbán a NATO-csúcs előtt

Erdogannal tárgyalt Orbán a NATO-csúcs előtt

Lewandowski folytathatja a gólgyártást, vezér nélkül a spanyolok és a svédek

Lewandowski folytathatja a gólgyártást, vezér nélkül a spanyolok és a svédek

Törvény tiltja, hogy Eriksen visszatérjen az Interbe

Törvény tiltja, hogy Eriksen visszatérjen az Interbe

Labdába sem rúgnak a piaci szereplők a kormány kedvenc médiaügynöksége mellett

Labdába sem rúgnak a piaci szereplők a kormány kedvenc médiaügynöksége mellett

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával