Tóth Richárd Itthon

Fülke: Mit tanulhatunk Orbán beszédeiből?

Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek – mondta már többször Orbán Viktor. Most tanulmány készült, ami elemzi az ő, Merkel, Macron és Putyin beszédeit is. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

MTI Itthon

Századvég: "Az átlag európai ember támogatja a halálbüntetést"

A Kossuth rádióban megszólaltatott elemzők szerint a parlamenten belül is helye van a halálbüntetésről szóló vitának, csak az a veszély, hogy a választók csalódnak, ha mégsem valósul meg a terv. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az európai elit abban érdekelt, hogy ez a vita ne kerüljön felszínre, mert érzi, hogy nincsenek erős pozíciói, és saját választóikkal szemben kellene politizálniuk.

Zubor Zalán Itthon

"Nem a baloldalon van a vákuum" – megújulhat-e az ellenzék?

Merre tart a magyar politika? A bal- vagy a jobboldalon jelenhetnek meg új szereplők, előállhat-e egy magyar Beppe Grillo vagy Janusz Palikot? Több vagy kevesebb populizmusra van igény? Lehet az LMP-ből középpárt? A hvg.hu a rendszerkritikus ellenzéki pártok lehetőségeiről kérdezett a parlamenten kívüli politizálásban jártas szakértőket.

hvg.hu Itthon

Méltányosság: a Fidesz kikényszerítette a demokrácia újradefiniálását

Az elmúlt egy év több változást hozott, mint az elmúlt húsz év együttvéve - mondta az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője. Novák Zoltán szerint a totális reformfolyamat végén új politikai rendszer jön létre, de még korai megmondani, hogy ez mennyire lesz hatékony és elfogadható a választópolgárok számára.

hvg.hu Itthon

"Orbán Viktor taktikázik, időt szeretne nyerni"

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa nem lepődött meg azon, hogy a miniszterelnök beszédéből nem lehetett rájönni, mi a véleménye a fiskális unióról. Nagy Attila Tibor szerint Orbán Viktor taktikázik.

Csizmadia Ervin Vélemény

Egyensúlyteremtők és társadalomvédők

A mai magyar pártpolitikai versenyben sajátos munkamegosztás van. A bal oldalon állnak a „gazdasághoz értők”, a jobboldalon a „társadalomhoz értők”. Ezek az önképek kellő elszántsággal töltik meg a feleket: a Fidesz, ha kormányon van, nem törődik a gazdasággal, az MSZP a társadalommal. De meddig folytatható mindez? – Csizmadia Ervinnek, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása.

Antal Attila Vélemény

A baloldali tömegkultúra patthelyzete

A baloldali tömegkultúra kialakításának legnagyobb akadálya éppen abban a patthelyzetben keresendő, hogy az MSZP már nem elég erős (talán soha nem is volt) az irányított modellhez, a 4K! és a hozzá hasonló ifjúbaloldali alakulatok pedig még nem elég erősek a deliberatív megoldáshoz.

Novák Zoltán Vélemény

Tizenkét jelenség, ami a Fidesz kétharmadához vezetett

Ha értelmezni akarjuk a kétharmados aszimmetriából fakadó politikai helyzetet, nem árt számba venni, milyen okokra vezethető vissza a kétharmad. Ez már csak azért is elengedhetetlen, mert enélkül nehezen értelmezhetjük a Fidesz-kormány szándékait és tetteit, illetve nem mérhetjük föl a legnagyobb ellenzéki erő előtt álló kihívások természetét sem. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetőjének írása.

Nagy Attila Tibor Itthon

Baloldali (ki)útkeresés

AZ MSZP megerősödése vagy meggyengülése, esetleg stagnálása alapvetően befolyásolhatja a Fidesszel szembeni versenyképes ellenzéki alternatíva esélyét, hacsak egy új, potens parlamenten kívüli szereplő nem borítja fel az erőviszonyokat, vagy az ellenzéki térfélen váltja le egy másik párt a szocialistákat a népszerűségi rangsorban - véli Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Antal Attila Vélemény

„A társadalmat nem lehet mesterséges kómában tartani"

A baloldal szolidaritás-alapú társadalompolitikája megbukott, s vele szemben kiépülőben van a jobboldal hatékony kormányzásra és a felső középosztályra épülő társadalompolitikája. A baloldalnak rá kell döbbennie, a mesterséges kómában tartott társadalomra nem lehet építeni: a társadalmi szolidaritás kizárólagossága megfojtja a kormányzást - mutat rá Antal Attila, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

MTI Itthon

"Az MSZP elmúlt 21 éve itt véget ér"

Várhatóan az MSZP-t mai állapotából nem lehet életre kelteni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója azt tartaná jónak, ha a balliberális térfélen létrejönne egy alternatív párt.

Novák Zoltán Vélemény

Novák Zoltán: Egy hazárdjáték, ami a bőrünkre megy

A kormány a felső középosztály és az elit javára igazítja át a nemzeti elosztásrend arányait egy olyan világgazdasági környezetben, amelyben az újra elosztható anyagi javak az elmúlt években drasztikusan csökkentek. Így a jövedelemátcsoportosítás csak az alsó rétegek státuszának sérülése árán hajtható végre. Mindeközben keveset tudunk arról, hogy a kedvezményezett rétegek jelen állapotukban képesek lehetnek-e a gazdaság dinamizálására.

Paár Ádám Vélemény

Trianon fájdalma – vita az érzelem közösségi szerepéről

Eörsi Mátyás legutóbbi írásában felhívta a figyelmet, liberálisoknak és baloldaliaknak meg kell tanulniuk méltányolni azoknak az állampolgároknak az érzéseit, akiknek az álláspontjával egyébként, – például a trianoni békeszerződés megítélését illetően – nem érten ek egyet. Az érzelmi politizálást a baloldal átengedte a jobboldalnak, és ennek meg is fizette az árát – mutat rá a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Nagy Attila Tibor: Kap-e támogatást a Fidesz újjászervezési víziója?

A Fidesz-kormány a baloldalnál jobban válogatja meg szavait, gondosan kerülve a reform szó használatát, és hatékonyabb a távlatok felmutatásában, a választók lelkesítésében is. Orbán Viktor „gazdasági fordulatról”, „forradalomról” beszél, megjeleníti a munkanélküliséget és az államadósságot, amelyeket harcban kell legyőzni. Vajon ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a lakosság ne blokkolja az ország újjászervezését célzó Fidesz-víziót? – veti fel a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Nagy Attila Tibor Itthon

Jó politikus-e Tétényi Éva?

A következő parlameti választások ugyan még odébb vannak, de már most érdemes elgondolkodni, milyen politikusi képességei vannak valójában Tétényi Évának, Esztergom országosan ismert polgármesterének - veti fel a kérdést Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Csizmadia Ervin Vélemény

Csizmadia Ervin: Beindul a pártalapítás újabb hulláma?

A pártosodás még mindig nem zárult le, érlelődnek az újabb változások. Korábban, az első és második hullámban új pártok jöttek létre a régiek mellett, a közeljövőben viszont nem zárható ki, hogy a régi pártokból szakadnak ki az újak. A harmadik hullámos pártosodás állatorvosi lova az MSZP – írja Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Novák Zoltán Vélemény

Novák Zoltán: A Fidesz-tábor bomlásának virágai

A Fidesz támogatottsága február óta folyamatosa csökken, bomlóban a párt heterogén szavazótábora. Az ország legnagyobb politikai táborát ma már a pártot nem választók csoportja képezi. Mindez felveti – mutat rá a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője –, a csökkenő legitimitás milyen hatással lesz a kormányzás irányvonalára és magára a kormányzó elitre. Továbbá: mi lesz a sorsa annak a hatalmasra duzzadt tábornak, amely egyelőre nem talál politikai képviseletet magának?

1 2 3 4 5
Peer Krisztián szkafanderrel védekezik a NER ellen

Peer Krisztián szkafanderrel védekezik a NER ellen

Visszavonul a Watchmen és a V mint vérbosszú alkotója

Visszavonul a Watchmen és a V mint vérbosszú alkotója

Egymásra tett konténerekkel vezetett a Soroksári úton

Egymásra tett konténerekkel vezetett a Soroksári úton

Spórolós családi sportautó: teszten a villanyturbós dízel Audi S4

Spórolós családi sportautó: teszten a villanyturbós dízel Audi S4

Ez a hihetetlenül egyszerű számítógép repítette Armstrongékat a Holdra

Ez a hihetetlenül egyszerű számítógép repítette Armstrongékat a Holdra

Feltörte volt barátnője Facebook-fiókját és onnan küldött fenyegető üzeneteket

Feltörte volt barátnője Facebook-fiókját és onnan küldött fenyegető üzeneteket

Nem márkakereskedés többé az Opel Gombos

Nem márkakereskedés többé az Opel Gombos

Csak egy 17 éves BMW, de akkor miért kerül 130 millió forintba?

Csak egy 17 éves BMW, de akkor miért kerül 130 millió forintba?

Utcai kávéfőzés miatt utasítottak ki két német turistát Velencéből

Utcai kávéfőzés miatt utasítottak ki két német turistát Velencéből

Rejtélyes okokból függeszti fel a brit légitársaság a kairói járatát egy hétre

Rejtélyes okokból függeszti fel a brit légitársaság a kairói járatát egy hétre

Katolikusok tiltakoztak Washingtonban Trump migrációs politikája ellen, letartóztatták őket

Katolikusok tiltakoztak Washingtonban Trump migrációs politikája ellen, letartóztatták őket

A címlapról ajánljuk