#Norvég alap

MTI Itthon

Meghosszabbították a Norvég Alap ügyében indult nyomozást

Miközben Magyarországon a büntetőeljárás meghosszabbításáról döntöttek, addig a kormány képviselői néhány héttel korábban még békésebb útról, vagyis a diplomáciai egyeztetések folytatásáról állapodtak meg Brüsszelben.

Móra Veronika Vélemény

"A kormány szalámitaktikája visszafelé sült el"

Egy éve hadakozik a magyar kormány a nonprofit szervezeteket támogató Norvég Alappal és annak hazai kezelőjével. Az ürügy folyamatosan változik, de a valódi okokat sejteni lehet. Erről ír Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

hvg.hu Itthon

Újabb civil projektek kapnak pénzt a norvég civil alaptól

Befejeződött a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) harmadik, és egyben utolsó felhívására érkezett pályázatainak értékelése: megszületett a támogatási döntés, és ezzel az alap forrásai szinte maradéktalanul kiosztásra kerültek.

MTI / hvg.hu Itthon

Már a NAV is nyomoz a norvég pénzek miatt

Költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást november végén a norvég alapok ügyében a NAV – közölte a Magyar Nemzettel az adóhatóság.

Kósa András Itthon

Tartós nyomás alá kerülhet az Orbán-kormány

A jövőben akár rendszeressé is válthatnak az olyan nyílt bírálatok a magyar kormánnyal szemben, mint Barack Obama beszéde a civil szervezetekkel szembeni hatósági zaklatásról. Ez a beszéd súlyosabb figyelmeztetés volt annál a diplomáciai jegyzéknél is, amit 2011 őszén kapott a kormány az akkori amerikai nagykövettől. Cserébe a magyar külügy bekérette az amerikai ügyvivőt.

hvg.hu Itthon

A Svájci Civil Alap iratait is bekérte a Kehi

A Norvég Civil Alap után a Svájci Civil Alap lebonyolításával kapcsolatos iratok átadására szólította fel az Ökotárs Alapítványt a Kehi – tudta meg az atv.hu Foltányi Zsuzsától, az Ökotárs alapítójától. A HVG azt írja, hogy ezzel kapcsolatban nem is folyik nyomozás.

hvg.hu Itthon

Elvitték az Ökotárs igazgatóját – tüntetés percről percre

A civilekkel szemben folytatott kormányzati támadások legdurvább fejleményének nevezték az Ökotárs munkatársai azt, hogy hétfő reggel megjelentek az irodájukban a készenléti rendőrök és a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei. A tüntetés kezdetekor a rendőrök elvitték az alapítvány igazgatóját, egyelőre nem tudni, miért. A norvég civil pénzeket is kezelő civil szervezet könyvelőjénél, a Demnetnél ugyancsak házkutatást tartottak napközben, az Ökotárs alapítójához, Foltányi Zsuzsához pedig délután csengettek be nyomozók. Az Ökotárs Szerb utcai irodájához 18 órára hívták azokat, akik így akarnak tiltakozni a hatóságok fellépése ellen. Tudósításunk percről percre.

hvg.hu Itthon

A KEHI folytatja a nyomást, az Ökotárs tiltakozik

Újabb érzékeny adatokat kér be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő Ökotárs Alapítványtól. Az Ökotárs tiltakozik, véleményük szerint a KEHI célja nem más, mint lejáratni az NCTA-t és minden eddiginél alaposabban listázni a civil szereplőket.

MTI Itthon

A CÖF nagyon látná az ellenzéki erők "anyagi bázisát"

A békemeneteket is szervező CÖF és a CÖKA szerint a Norvég Civil Alap pályázóinak állami ellenőrzése nemcsak lehetséges, hanem kötelező is, ráadásul így láthatóvá válik az "ellenzéki erők anyagi bázisa" is. Választ várnak arra, hogy az egymilliárdos keret 40 százaléka miért csupán 10-15 pályázóhoz jut el, és miként lehetséges, hogy a pályázati támogatásra szánt összegek hosszú ideig parkolnak az alapítvány számláján.

MTI Vállalkozás

A Norvég Alap pénzéből bővít kapacitást az Univer

Hárommilliárd forintból megduplázzák a paradicsomfeldolgozó kapacitást. A teljes költségvetésből közel 1,2 milliárd forintot költenek környezettudatos fejlesztésekre, amelyekhez a Norvég Alap 453,4 millió forint támogatást nyújtott.

hvg.hu Itthon

Bepanaszolja a Kehit a Transparency a norvég alapos vizsgálat miatt

Az ombudsmanhoz fordul a Transparency International (TI) magyar szervezete, mert továbbra is vitatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jogosultságát a Norvég Civil Alapból származó támogatások ellenőrzésére és sérelmezi a jogorvoslati lehetőségek hiányát.

hvg.hu Itthon

Kopogtatott a Kehi a Budapest Pride-nál, de ők sem működnek együtt

Jogszerűtlennek tartja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) norvég alapos pénzekkel kapcsolatos vizsgálatát a Budapest Pride mögött álló Szivárvány Misszió Alapítvány, a civil szervezet ezért nem is működik együtt a Kehivel a náluk kezdeményezett vizsgálatban.

MTI Itthon

Nem sikerült megállapodni a norvég civil alapról Brüsszelben

Két témában tárgyalt a magyar küldöttség a norvég alapokról csütörtökön Brüsszelben: a kormányhoz tartozó 9 program kérdéséről sikerült megállapodni, ugyanakkor a norvég civil alapról nem közeledtek az álláspontok - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

hvg.hu Itthon

Már az Economist is lázározik

"A Lázár-ügy" címmel jelent meg cikk a magyar politikai helyzetről a brit The Economist nyomtatott verziójában. A cikk azt a kérdést teszi fel, hogy a szólásszabadság tényleg veszélyben van-e Magyarországon.

MTI Itthon

Navracsics szerint tárgyalással megoldódik a norvég alapról szóló vita

A pénteken kinevezett külgazdasági és külügyminiszter szerint a norvég alap körüli viták tárgyalásos úton rendezhetőek lesznek, de arról is beszélt, hogy át akarja alakítani a külügyi intézetet, a jelenlegi akadémikus jellegű kutatásokat így a "legális hírszerzés" válthatja fel, a keleti nyitás pedig szerinte nem jelenthet nyugati zárást. Megnevezete államtitkárjelöltjeit is.

hvg.hu Világ

"Barátságosan" bántak Jeszenszkyvel a norvég külügyben

Meghallgatták a magyar nagykövetet a norvég külügyben. Jeszenszky szerint barátságos hangulatú volt a körülményekhez képest a találkozó, és szerinte a Norvég Alap körüli vita "szakmai", amely reményei szerint minél hamarabb rendeződik.

1 2
Igen furcsa légkört fedeztek fel egy exobolygó körül

Igen furcsa légkört fedeztek fel egy exobolygó körül

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

14 év után felkereste megmentőjét egy debreceni lány, akit négyévesen kihoztak egy lakástűzből

14 év után felkereste megmentőjét egy debreceni lány, akit négyévesen kihoztak egy lakástűzből

Orbán előadta, hogy nem kell Brüsszel pénze, de fejben már el is költötte

Orbán előadta, hogy nem kell Brüsszel pénze, de fejben már el is költötte

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

A címlapról ajánljuk