#hook

hvg.hu Itthon

Az "általánostól az egyetemig" mindenki kiborult a Nefmi tervezetein

A felsőoktatási és a közoktatási törvény tervezete is kritikák áradatát zúdította Hoffmann Rózsára és az általa vezetett oktatási államtitkárságra. A tiltakozók nehezményezik, hogy a felsőoktatás reformja fiskális alapon történik, megkurtítják az intézmények autonómiáját, a hallgatókat pedig "röghöz kötik". A köznevelési törvény megismert tervezete miatt elbocsátásoktól és intézménybezárásoktól tartanak a pedagógusok. Érdemi egyeztetések egyik fronton sincsenek, a HÖOK már biztosan tüntet, a pedagógusok még várnak.

MTI Itthon

Október 27-én tüntetnek a hallgatók Budapesten

Október 27-én tartják országos tiltakozó demonstrációjukat a hallgatók a fővárosban – mondta Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. A hallgatók a készülő felsőoktatási törvényben szereplő "bújtatott tandíj és a röghöz kötés" ellen tiltakoznak.

Tossenberger Adél Itthon

Orbánék kormányzati rögtönzésének újabb "vívmánya"

Az új felsőoktatási koncepció helyhez kötné a külföldre készülő diplomásokat, ezért felmerül a kérdés, nem tervez-e hasonlót a minisztérium a Magyarországon maradó pályaelhagyók esetében is. Az oktatási államtitkárságon azt mondják, nincs szó ilyesmiről, a HÖOK szerint az összes röghöz kötő szerződés értelmetlen, az oktatáskutató pedig a végig nem gondolt oktatási kormányzati rögtönzés részeként tekint minderre.

MTI Karrier

Aki más szakdolgozatát adja le, börtönbe is mehet

Az oktatási államtitkárság arra kéri a felsőoktatási intézmények rektorait és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), hogy tájékoztassák a hallgatókat arról: bűncselekményt követ el az, aki sajátjaként nyújt be más által elkészített diplomamunkát, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

InfoRádió Itthon

Utcára vonulhatnak a hallgatók a HÖOK elnöke szerint

Az új felsőoktatási törvény tervezete átláthatatlan elvek mentén megnyirbálja az államilag támogatott keretszámokat, röghöz köti a hallgatókat, és önköltséget, azaz tandíjat vezet be - mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke az InfoRádióban.

MTI Itthon

Az államtitkárság szerint Pokorni csak ötletel a tandíjról

Sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik tandíjfizetés bevezetésében, a Pokorni Zoltán által elmondott, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen az államtitkárság álláspontja szerint a megelőzés a leghatékonyabb módszer - közölte az államtitkárság az MTI kérdésére.

hvg.hu Itthon

A HÖOK a hatástanulmányokat hiányolja a közoktatási reform mellől

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának keddi közleményében az áll: az állami fenntartású intézmények számát csökkenteni célzó változtatástervezetek mögött, nem látják az egyes intézmények teljesítőképességét elemző hatástanulmányokat.

MTI Karrier

HÖOK: hiányoznak a hatástanulmányok

Amennyiben a magyar gazdaság nehéz helyzete indokolttá teszi a felsőoktatás átalakítását is, a HÖOK azt a felsőoktatás minőségét, hatékonyságát és nemzetközi versenyképességét javító változtatásokkal tudja elképzelni.

Kövesi Ágnes Vélemény

Bevált a Bologna-rendszer, kár lenne eltörölni – interjú Mészáros Tamással

Általában bevált a Bologna-rendszer, az osztatlan képzés visszaállítása nem tűnik jó ötletnek. Számos sebből vérzik a felsőoktatási-törvény eredeti formája, remélhetően az új változat már tükrözi az egyetemi rektorok , illetve az oktatási szakemberek nézeteit is - minderről Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora beszélt a hvg.hu-nak.

MTI Itthon

Február 4-én egyeztetnek újra a felsőoktatási törvényről

Az egyeztetést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kezdeményezte. A hallgatók az egyeztetésre összeállított anyagban azt írták, hogy a többciklusú képzés bevezetése nem volt átgondolt, és a minőséget a leginkább a finanszírozási rendszer megváltoztatásával lehetne elősegíteni.

Karrier

Mi vár az egyetemistákra? Még szigorúbb lesz a felsőoktatási törvény

Hiába hirdetett „nemzeti konzultációt” november elején az oktatási államtitkárság, az új felsőoktatási törvény tervezetének január 4-ei változatában jóformán nyoma sincs az egyeztetéseknek. A hallgatók továbbra sem számíthatnak a képviseleti arány növelésére, a bukdácsoló egyetemisták négy vizsga után pedig végleg elbúcsúzhatnak a szakjuktól. A jogszabályról a tervezettnél korábban, április helyett január végén tárgyal a kormány.

MTI Karrier

HÖOK: országos hallgatói demonstráció lehet március 16-án

Ha a felsőoktatásban részt vevő hallgatók február 1-ig nem kapnak megnyugtató híreket, hogy a hallgatói jogok biztonságban vannak, március 16-án országos demonstrációt tartanak a fővárosban - mondta Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Utcára vonulnának az egyetemi hallgatók

Ismét diáktüntetések lehetnek - írja a szerdai számában a Magyar Nemzet, miután a HÖOK és az oktatási tárca között nem született megállapodás a tervezett felsőoktatási reform kérdésében.

MTI Itthon

Kiakadt a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája visszautasítja a hallgatói képviseletre nézve alaptalan, rosszindulatú állításokat, amelyeket hét civil szervezet fogalmazott meg állásfoglalásában.

Karrier

"Lesznek olyan kéréseink, amelyekből nem engedünk" - interjú Körösparti Péter HÖOK-elnökkel

Vannak kéréseink, amelyekből az egyeztetéseken sem fogunk engedni – mondta az új felsőoktatási törvény vitairatáról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Körösparti Péter szerint az egyetemi és főiskolai működésről szóló terveket olyan professzorok dolgozták ki, akik soha nem vezettek még felsőoktatási intézményt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Nem hat, csak négy adag Pfizer-vakcinát adtak be véletlenül az olasz orvostanhallgatónak

Nem hat, csak négy adag Pfizer-vakcinát adtak be véletlenül az olasz orvostanhallgatónak

Curtis testvére mellett az újpesti alvilág egy másik legendás alakját vették őrizetbe a Katzenbach-gyilkosság miatt

Curtis testvére mellett az újpesti alvilág egy másik legendás alakját vették őrizetbe a Katzenbach-gyilkosság miatt

Több gyerek válhat elhízottá a koronavírus-járvány miatt a WHO szerint

Több gyerek válhat elhízottá a koronavírus-járvány miatt a WHO szerint

A repüléstudomány világsztárja, akit itthon nem becsültek meg – 140 éve született Kármán Tódor

A repüléstudomány világsztárja, akit itthon nem becsültek meg – 140 éve született Kármán Tódor

350 lóerő már elég lesz az Audi legkisebb divatterepjárójába?

350 lóerő már elég lesz az Audi legkisebb divatterepjárójába?

A republikánus párt kirúgta a Trumpot kritizáló Liz Cheney-t

A republikánus párt kirúgta a Trumpot kritizáló Liz Cheney-t

Élőben tartják meg a Margó fesztivált is

Élőben tartják meg a Margó fesztivált is

Franciaország méretű erdő nőtt ki a földből az elmúlt 20 évben

Franciaország méretű erdő nőtt ki a földből az elmúlt 20 évben

A címlapról ajánljuk