#roma integráció

Itthon

Romák integrációja: javuló helyzet

Öt év alatt tíz százalékkal csökkent a középfokú oktatásban részt vevő roma gyerekek száma – ez derült ki a Társadalmi riport 2018 című, nemrég megjelent tanulmánykötetből, amelyből a legújabb HVG-ben olvasható az egyik legfontosabb fejezet.

Rácz Béla Vélemény

Kitörés a roma rezervátumból

Szomorú tény, hogy Magyarország legnagyobb kisebbségeként sem vagyunk képesek önálló politikai szerepvállalásra és képviseletre.

Balla István Itthon

Hova tűnnek a romáknak szánt milliárdok?

Az integrációra, a hátrányos helyzetűek esélyteremtésére szánt uniós pénzekből alig lehet felmutatni eredményeket, ez Magyarországra éppúgy igaz, mint más európai országokra. Az uniós célt ugyanis erősen legyengíti a projektek „lepapírozása”, a pályázatbiznisz kiépülése, valamint a nemzeti oktatás- és szociálpolitikák érdeke.

MTI Itthon

Balog Zoltán ellenzi a női kvótáról szóló EU-direktívát

Az emberierőforrás-miniszter Brüsszelben romaügyekről és női kvótáról is tárgyalt. Magyarország egyike annak a 9 tagállamnak, amely levélben tudatta: nem ért egyet azzal, hogy EU-s szinten szabályozzák, hány nő üljöb a nagyvállalatok felügyelő bizottságaiban.

MTI Itthon

A lakók több mint fele roma ebben a faluban - integrációs program indul

145 millió forint uniós támogatással indul a mélyszegénységben élő romákat integráló program Gyulajon. A projekt keretében szociális munkásokat foglalkoztatnak, egészségügyi szűréseket végeznek, foglalkoztatási és képzési programokat indítanak, valamint kialakítanak egy közösségi házat

Iliás Katalin Itthon

Egy falu, ahol úgy látják, megbukott a roma integráció

"Körbe kellene keríteni a falut, aztán dögöljetek meg mind"; "Jó gyerekek ezek, csak rossz helyre születtek" – ezek a mondatok hagyták el egy napon belül két alsószentmártoni lakos száját. Az 1200 fős Baranya megyei falu Magyarország legszegényebb településeinek egyike, és úgy tűnik, a lakosok egy része már feladta a reményt, hogy valaha kitörhet a nyomorból. A Kis Tigris Gimnázium azonban célul tűzte ki: ad egy második esélyt az itt élő fiataloknak.

Laborczi Dóra Itthon

"Már nagyon unom" - cigányellenesség a hétköznapokban

Egy kisikolás, aki egyetlen cigányként próbál helytállni az osztályban, az "úri iskolában", egy óvodás, aki azt szeretné, ne cigány édesanyja vigye be reggelente, mert akkor csúfolják. Szüleikkel és más romákkal arról beszégettünk, hogyan telnek a hétköznapok, milyen szinten van jelen az életükben a kirekesztettség.

MTI Itthon

Budapest az uniós és nemzeti politikákkal együtt segítene a romákon

Budapest önkormányzata arra törekszik, hogy a romák befogadását célzó erőfeszítések keretében a helyi hálózatok megerősítésével hidat képezzen az európai uniós és a nemzeti ágazati politikák szereplői és a helyi társadalmi szolgáltatásokat biztosító intézmények, szervezete között - hangoztatta Csomós Miklós, a kisebbségi ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes kedden Brüsszelben azon a konferencián, amely elsősorban a régiók és önkormányzatok szempontjából vizsgálta a cigánykérdést.

Fürjes Judit Vélemény

Osztolykán Ágnes: „Mélyítik a szakadékot romák és nem romák között”

Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője több ponton bírálta Orbán Viktor és Farkas Flórián néhány napja aláírt megállapodását, amely többek között előirányozza, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. Attól tart – mondta el a hvg.hu-nak –, hogy csak azok fognak támogatásban részesülni, akik „kegyeltjei” az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének.

hvg.hu Tech

Czeizel: nem véletlen, hogy sok a zsidó Nobel-díjas

„Az iskolák szűken mérik be a tehetséget, ezért mondják ma Magyarországon, hogy a diákok öt százaléka tehetséges, pedig 25 százalék lehetne” – mondta Czeizel Endre a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi Gazdálkodási Kara Tehetségnapján. A roma fiatalok esélyeiről tartott előadásában Farkas Teodóra, a BGF hallgatója kiemelte: a roma nők egyenjogúsági törekvéseit tükrözi, hogy az előzetes feltételezésekkel ellentétben a roma tehetséggondozó programokban részt vevőknek csupán negyede férfi.

MTI Itthon

Balog szerint meg kell győzni a "nem roma többséget"

A magyarországi roma közösség megsegítésén belül a legnagyobb feladat a nem roma többség megnyerése az ügynek és meggyőzése arról, hogy a társadalom szélére szorult közösségek integrációja az egész társadalom javát szolgálja - mondta Londonban Balog Zoltán szerda este.

MTI Itthon

Roma integráció: már konkrét cselekvésre van szükség

A romaintegráció problémáját már felismerte a társadalom, de beszéd helyett konkrét cselekvésre van szükség, olyan romastratégiát kell kidolgozni, amely valódi eredményeket hoz - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet pénteken Budapesten.

MTI Itthon

Soha nem jutott még ennyi pénz a roma diákoknak

Az előző kormány által működtetett Roma Integrációs Tanács utódjaként Roma Koordinációs Központ alakul - tájékoztatott a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán, egy roma integrációval foglalkozó konferencia első napján Esztergomban.

Pelle János Vélemény

Pokol Bélát sötét jóslatairól kérdeztük

Pokol Béla, az ELTE jogi kara politológiai intézetének professzora, szociológus, politológus, jogász, 1998 és 2002 között a Független Kisgazdapárt képviselője, megirigyelte Thilo Sarrazin német bankár és közíró „babérjait”. Legutóbbi cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a demográfiai trendek folytatódnak, 2050 táján a drasztikusan csökkenő és elöregedő magyar lakosságon belül eléri az egyharmadot a cigány népesség aránya. Mivel többséget alkotnak majd a fiatal, munkaképes korosztályokban, rájuk hárul majd az idősebbek eltartása.

MTI Itthon

Balog Zoltán szerint többségi cigány iskolákra van szükség

Három Komárom-Esztergom megyei település roma felzárkóztatási programját összegezte a ferences rend szerdán Bajnán. A konferencián előadást tartott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Balog Zoltán fideszes politikus is.

Kovács István Roma

Hétesi cigányok, Bódis Kriszta és a focipálya

Füves futballpályát építettek az ózdi Hétes-telep lakói. A sportlétesítmény helyén egy héttel ezelőtt még hatalmas szemétkupacok álltak, ám hívó szóra összefogott 30-40 munkaképes ember és munkához látott. A gyepszőnyeggel leterített területet sajátjukként kezelik.

MTI Itthon

Jóindulatú, de szimbolikus aktusok kísérték a roma integrációt

Nem biztosított a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) hatékonysága és eredményessége Magyarországon a megfelelő társadalmi és politikai háttér valamint az átlátható támogatási rendszer hiányában - olvasható a Kurt Lewin Alapítvány által készített tanulmány összefoglalójában.

1 2
Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

A védett személyeknek épül alagút a Puskás Aréna alá

A védett személyeknek épül alagút a Puskás Aréna alá

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

Egy csontrákot legyőző, 29 éves orvosasszisztens lesz a SpaceX civil űrmissziójának egyik tagja

Egy csontrákot legyőző, 29 éves orvosasszisztens lesz a SpaceX civil űrmissziójának egyik tagja

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

A címlapról ajánljuk