Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teszt önkéntes, az eredményt pedig az intézményvezetők is látják.

Január 18-ától kezdve hetente tesztelik koronavírus-fertőzésre a bécsi óvodák és iskolák dolgozóit – áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

Mint írják, ez a szakma elképzelhetetlen egy-egy ölelés vagy kézfogás nélkül, de a tesztelés segíthet abban, hogy az óvodák dolgozói, a szülők és a gyerekek mégis nagyobb biztonságban érezzék magukat.

A részvétel önkéntes alapú, a tesztet a hét egy adott napján kell elvégezniük: a mintavételhez csupán gargalizálniuk kell, a mintát futárszolgálat szállítja a laborba. Az eredményt az intézmény vezetése is látja, így egy esetleges fertőzés esetén rögtön megtehetik a szükséges intézkedéseket, a PCR-tesztkészletet Bécs városa bocsátja az intézmények rendelkezésére.

Bécsben hétfőn 356 városi fenntartású óvoda összesen 7356 dolgozójának a tesztelése kezdődhetett meg, amit január 25-től az 1300 magánóvodára is kiterjesztenek. Ezzel párhuzamosan a 476 városi fenntartású iskolában és a 40 gyógypedagógiai intézményben is megkezdődik a dolgozók heti tesztelése koronavírusra.

Január 25-től az osztrák fővárosban működő összes magán- és állami fenntartású iskola is bekapcsolódik a programba, így 612 intézmény 28 800 pedagógusát és 2700 dolgozóját tesztelik hétnaponta. Jelenleg a bécsi ovisok mintegy 50 százaléka jár rendszeresen óvodába, a kisiskolásoknak pedig a 30 százaléka.