szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

 

Idén negyedszer rendezi meg a Le Meridien a francia heteket és a szervesen hozzá kapcsolódó sajtnapokat. Egyre népszerűbbek a különleges sajtok a magyarok körében, akik nem csupán a camembert fajtákat kedvelik - tudtuk meg Keserű Franciskától a szálloda pr-menedzserétől.

A sajtparádéra legalább annyi magyar vendég kíváncsi, mint francia. A rendezvény nem titkolt célja,  hogy a magyarok kedveljék meg ezt a klasszikus francia élelmiszert. Gerard Poulard francia sajtmester kifejezetten azért érkezett Franciaországból, hogy eligazítsa a sajtok pikáns, illatos, különleges világában az érdeklődőket: melyik mennyire érett, milyen ízharmóniájú, mivel szokták fogyasztani, desszertnek vagy főfogásnak illik-e inkább.
 
A sajtkóstoló mellett április 29-ig a francia konyha is bemutatkozik: Bretagne, Normandia, Provance és Lyon ételkülönlegességei kerülnek az asztalokra.

Április 25-én délután pincérversenyt rendeznek francia módra: több belvárosi szálloda felszolgálója tálcával és tele poharakkal teszi meg a kijelölt utat a legjobb címért. A nevezési díjakat a szálloda jótékony célra, a  Robert Burns Alapítvány javára ajánlja fel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A kék színt egészségesnek gondolják a fogyasztók

Egy neves színszakértő bevonásával végzett felmérés azt derítette ki, hogy az egészségtudatos európaiak a kék csomagolású élelmiszereket választják - függetlenül attól, mi van a csomagolásban.

Gőgh Csilla Gasztro

Ízek, amelyekért érdemes meghalni

Már vártuk. Máshonnan nem is indulhatna el a legújabb antitrend őrület, mint az egészségmániás Amerikából. Állítólag államok szerte egyre többen követik az arizonai Tempe város Heart Attack - Szívroham - grilljének a filozófiáját: „ Ízek, amelyekért érdemes meghalni.”

hvg.hu Gasztro

Itt az egészséges pizza

Amerikai kutatók előrukkoltak a pizzakészítés egy egészséges módjával. Lehet, hogy mostantól már nem kell választanunk az egészséges és ízletes ételek között?

MTI Gasztro

Paprikás csirke az égben

Őrült ötletek kivitelezésének csak a képzelet szab határt. Egy éve Túróczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, most ennek megünneplésére készül: április 22-én vasárnap újra elkészítik az ételt, ám most 50 méter magasan.

MTI Gasztro

Naspolyapálinka és társai

Pálinka? Akkor biztos szilva, körte vagy barack, gondoljuk. Ám bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából is remek pálinka készülhet.

hvg.hu Gasztro

Böllérnaptól a fakanál forgatásig

Legyen az pálinkafesztivál, sólet expressz, díszmagyarba öltözött étteremajánló, túrófesztivál esetleg fakanálforgató főzőverseny, a lényeg, hogy mindegyiknek a fő mogzatórugója a gasztronómia. A következőkben tartalmas programokat ajánlunk korhatár nélkül nem csak gasztróguruknak.

hvg.hu Gasztro

Kié a legjobb pálinka?

Ismét bizonyítottak a hazai párlatok a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillata 2007-en. Magyarország – akárcsak tavaly – bronzérmes lett az összesítésben.

MTI Gasztro

Sajtérlelő valóságshow

Londonban három hónap alatt több mint félmillió nézője volt a „sajttévének”, amely a valóságshow-khoz hasonlóan, élőben közvetíti megállás nélkül egy sajt érését.