szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A Barakkából elhíresült séf, Segal Viktor a gasztroguruk legnagyobb örömére nem szűnt meg működni, köszöni, jól van. Saját éttermet nyitott. Sokan várják a pillanatot, hogy megtapasztalhassák, mit nyújt a hely. Mi már jártunk a Terézvárosban néhány hónapja nyílt, legújabb Segal étteremben.

Az üvegablakon bepillantva az étterem eleganciája akár kis szorongást is kelthet. Bennem is felmerült az első pillanatban, hogyan költhetek el kellemes, kötetlen hangulatú vacsorát a steril, letisztult a környezetben, ahol precízen teszik a dolgukat a pincérek, és nincs pardon a konyhafronton sem.
Valószínűleg az évek óta összeszokott csapat teszi, vagy a séf sürgése-forgása a vendégek között – mindenesetre meglepően könnyedén oldódik hangulatunk még az előétel előtt.

Fűzöldek a falak, a pultot barna fabetét uralja, ami még imitt-amott visszaköszön. A két színt tompítja a bézs, mely belopakodik a karakteres színek közé. Minimalista dizájn, ízlésességet és mértékletességet tükröz – harmóniában az ételfilozófiájukkal. Nem véletlen: az étterem kialakításánál magyarázat helyett egyszerűen a lakberendező szakember elé tettek egy gusztusosan, stílusosan elkészített ételt, mondván, a végeredmény ezzel legyen harmóniában.

Ami a fúziós konyhát illeti, a híres séf és tulajdonos szerint nagy különbség van fúzió és konfúzió között. Ételeiben különleges egységet alkot az európai húsválaszték a világ minden tájáról beszerzett – japán, kínai, ázsiai és ötvözött – körettel.

Ételtárlat
A kedvcsináló fogások közül érdemes a korianderes-chilis csicseriborsó-levessel kezdeni, melyet – már ha szeretjük a tengeri herkentyűket – sült tintahal követhet korianderes pisztácia-pesztóban. Igazán egyedi ízkombinációját a friss mangó még jobban megbolondítja.
A korábbi székhelyről jól ismert fogásokból ide is áthoztak néhányat, de a törzsvendégek is találnak újdonságokat.

A főételek között nyulat, marhát és csirkét is kínálnak, de ha igazi különlegességre vágyunk, a Dorade Royal hal grillezett zöldséggel, céklás-gyömbéres mártással világbajnok. Igaz, van benne néhány szálka, de megéri a bíbelődést. A lazachoz felszolgált parta nevű köretet pedig mindenféleképpen érdemes kipróbálni. A levélbe göngyölt, erősen fűszeres csicseriborsókrémet először gőzölik, majd amikor összeállt és szeletelhető, kicsit visszadugják a sütőbe.

A desszertről azért nem ajánlatos lemondani, mert például az ötfűszeres á la minute csokoládésoufflé mindenkinek más emléket hozhat elő. Akár Proust teába mártott Madeleine süteménye… Voltak olyanok, akiknek a fahéj a karácsonyt jutotta eszébe, másoknak a zsúfolt ázsiai utcák, piacok ugrottak be. Pikáns, nem hagyományos desszerttel lesz dolgunk, és az eredmény felemelő. Főleg, ha mellé kellemes bort is kóstolunk, mondjuk Gróf Buttler Portugiserét, melynek mindössze 790 forint decije. Amúgy itt számos kis borászat „pár tételes” borait ihatjuk, például a Szecskő pincéét Gyöngyöspatáról vagy Németh Attiláét Márról.

Ötfogásos menüt – 7900 forintért – is összeállítanak nekünk, hogy teljesebb íztérképet kaphassunk a Segal világából.

Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 10000-12000 Ft.
Egy presszó kávé ára: 490 Ft.
Konyha: fúziós konyha
HVG tetszési index (max. 10): 9
Étterem: X Bár: X Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve a Diners

Cím: VI. ker. Budapest, Ó utca 43-49.
Tel.: 06-1-354-7888
Nyitva: 12-24 óráig minden nap
Web: www.segal.hu

 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Paradicsomleves fehérben

A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.

Gőgh Csilla Gasztro

Itália a Rózsadombon

Aki figyelemmel kíséri Budapest gasztronómiai térképének alakulását, bizonyára értesült róla, alig két hónapja egy új olasz étterem nyílt a Rózsadombon. Szájról szájra járt a hír, hogy ígéretes hely. Utánajártunk…

Gőgh Csilla Gasztro

Hemingway: három az egyben

A Kosztolányi Dezső téren lévő Feneketlen-tó és környéke a főváros egyik jellegzetes szubkulturális helye. Szívesen járnak ide a fiatalok piknikezni, beszélgetni, zenélni és persze romantikázni. Estefelé szinte lehetetlen üres padot találni, miként horgászstéget sem. Rossz nyelvek szerint könnyebb a tóból kifogni egy búvárt, mint egy halat. A tehetősebb közönség ”hal ügyben” (is) inkább a Hemingway éttermet preferálja.

Gőgh Csilla Gasztro

Ketchup, majonéz és a Hawaii pizza kitiltva!

Budapesten egyre több jó olasz étterem sorakozik fel a sokáig etalonként emlegetett Trattoria Toscana és a Pomo d’Oro mellé. Remek példa erre az ínyencek egyik – a belvárosi őskáoszban eldugott - kedvence, az Il Terzo Cerchio. Nem új, korábban is létezett, bár kevesen ismerték. Jó volt, de szép nem, még csak nem is gusztusos. Pár utcával arrébb kellett költöznie eredeti erzsébetvárosi székhelyéről, hogy mint a rút kiskacsa, kikupálódjon.

Gőgh Csilla Gasztro

Túrós smarni kalóriatáblázattal

A budai kertváros ismerős, békebeli éttermei közül felújítása óta kirí a Roxane. Ultramodern külső, hűvös eleganciát sugárzó minimalista stílus. A látszat azonban csal, szó sincs efféléről.

Gőgh Csilla Gasztro

A hintaló és a Michelin csillag

Amikor 1995 októberében Rudits Károly eldugta a belvárosi Vigyázó Ferenc utcába alig szobányi kis éttermét, már sejteni lehetett,hogy új csillag születik a magyar vendéglátás egén. Egy addig jószerivel csak külhonban tapasztalt exkluzivitással és ízvilággal. Viharos gyorsasággal fel is fedezték a külföldiek, majd beíratkoztak a „klubba” a magyar gourmetek is.

hvg.hu Gasztro

Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.

Gasztro

Szecesszió, Windsor, Callas

Az Andrássy út – visszanyerve régi nevét és fényét – Budapest egyik legszebb útja lett, amely már nem szolid borozóiról, füstös sörözőiről, maszatos portálú üzleteiről ismerszik meg. Főleg nem az Operaház környékén. A patinás boltok vásárlói értékelik a pazar külsőt, a luxust, és a többi már jóformán nem is számít.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Gőgh Csilla Gasztro

Bécsi szelet helyett

Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.