Legális alkoholizálás: szilveszteri koktélreceptek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szilveszterkor még az absztinensek is beadják a derekukat, és egy pohár pezsgővel vagy egy színpompás koktéllal búcsúztatják az óévet.

A legális alkoholizálás napjait éljük. A decensebbek lassú kortyokban élvezik a fűszeres forralt bort, csendes cuppantásokkal tüntetik el a mézédes likőröket a pohárkákból. Mások keményebb vonalon nyomulnak, a mostanság teljességgel jogos, boldog-boldogtalannal való koccintások ürügyén. Szilveszterhez érve aztán patakokban folyik a pezsgő. A fogyasztása szinte kötelező, úgy is mint a sikeres új esztendő biztosítékának. A 19. század közepéig a pezsgő rendkívül drága ital volt. Ha ezt az úri luxusnak számító nedűt itták a népek az új év első perceiben, remélhették, a fényűzés nem marad el az esztendő hátralévő részében sem. A pezsgőt koktélok formájában is érdemes megízlelni. Íme néhány klasszikus.

A hölgyek nagy kedvence a Testarossa koktél. Három rész friss eperből készített eperpüréhez keverjünk hét rész száraz pezsgőt, majd átszűrve az egészet öntsük hideg pezsgőspoharakba. A Bellini koktél összetevői és arányai ugyanezek, csak éppen az eper helyét a barack veszi át. A Green Sec gyümölcsös frissességű ital, mely 2 cl mentaszirupból, 2 cl citromléből, 8 cl almaléből készül, Törley Sec pezsgővel felöntve. A Charmant Crusta a narancsosabb ízek kedvelőinek favoritja lehet. Egy megnedvesített pohár szélét mártsuk cukorba, és öntsük bele 2 cl narancslikőr és 4 cl narancslé Törley Charmant Doux pezsgővel feltöltött keverékét. Az Ördögcsók a fanyarabb ízek rajongóit csábíthatja el: 4 cl Campariból, 4 cl szőlőléből, 2 cl grapefruitléből és Törley Charmant Rouge pezsgőből áll össze.

Grog. Felmelegít
© Bacardi
A bulik, így a szilveszteri parti elmaradhatatlan italai a bólék is. Tíz adag Razz Bowle-hoz 50 cl Bacardi Razz, 5 dl Martini Brut pezsgő, 10 cl Grenadine, 20 cl friss lime leve, 4 dl szóda, 2 db narancs, 3 db lime, 3 db citrom, 50 dkg málna és 15-20 dkg cukor szükségeltetik. Szeleteljük fel a gyümölcsöket, cukrozzuk meg őket, és önsük rájuk a pezsgőn és szódán kívül valamennyi italt. Hagyjuk a keveréket állni két órát, majd szervírozás előtt 20-30 perccel töltsük rá a pezsgőt és a szódát. Tálaláskor adjunk mellé jeget, és frissítsük fel kicsit pezsgővel és szódával.

Nyarat varázsolhat téli bulinkba a Bacardi Summer Punch: 10 adaghoz szerezzünk be 50 cl Bacardi Superiort, 12 cl Monin Mango szirupot, 50 cl 100 százalékos ananászlét, 20 cl friss lime-levet, 5 dl Martini Brut pezsgőt, 4 dl szódát, 3 db lime-ot, 2 db narancsot, 2 db mangót, 1 db ananászt, 20 dkg epret és 20-30 dkg cukrot. A punch a fenti bóléval megegyező módon készül.

A jeges éjszakában sokan csak a kötelező mennyiséget tudják le a hideg pezsgőből, az est hátralévő részében szívesebben kortyolgatnak meleg puncsokat, grogokat; minden családnak megvan a maga "legjobb-forralt-bor" receptje is.

Igazi szív- és gyomormelengető ital a Bacardi grog: 4 cl Bacardi Blacket, mézet ízlés szerint, 2 cl friss lime-levet, ugyanannyi narancslét és 3-4 szem diót keverünk össze 1,2 dl forró vízzel. Nem kevésbé melegít fel az Exotic Hot Punch: 4 cl Bacardi Superiort, 4 cl licsipürét, 1 cl Grenadine-t, 2 cl friss lime-levet, illetve ízlés szerint mézet vagy cukrot keverünk össze 1,2 dl forró vízzel.