szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Az utóbbi időben nálunk is újra népszerű, és elérhető a szarvasgomba, ami eddig főként a mediterrán konyhák, a francia, az olasz és a spanyol kedvence volt.

A ma elsősorban ízesítőként ismert aromahordozó nem akármilyen történelmi múltra tekint vissza. Már ismerte az ókori egyiptomi konyha és felhasználta ételek készítéséhez. A nagy Kheopsz fáraó is élt ezzel az isteni eledellel. A rómaiak ugyancsak nagy becsben tartották a líbiai sivatagból szállított szarvasgombát. Lassú tűzön főzték-sütötték, borba és mézbe mártva főként az előkelők fogyasztották, de fűszerként is használták. Állítólag afrodiziákumnak, szerelmi vágykeltőnek tekintették, nem minden alap nélkül, mivel olyan kémiai anyagot tartalmaz, amely hasonlít a férfi nemi hormonhoz, az androszteronhoz. Gyűjtése és használata a középkorban tiltólistára került, a démon, az ördög művének, gyümölcsének tekintették. Ebben feketesége és alaktalansága is közrejátszott.

A velencei „nőfaló”, Giacomo Casanova szerelmi légyottjai előtt gyakran fogyasztott szarvasgombás ragut. De nemcsak ő élt ezzel a szerelmi praktikával, más híres hódítók is ismerték a különleges gumó titkát: ha jófajta borba áztatták, még a legszárazabb női lélek is megpuhult tőle. Éppen ezért sokan féltve őrizték a titkos szarvasgombás recepteket.

Számon tartják a királyok étkeként a föld „fekete gyémántját” - gyakran így emlegetik sötétebb színű változatát; vagy „fehér aranyát”- ezt pedig a fehér szarvasgomba megjelölésére használják. A napkirály, XIV. Lajos főként előételként fogyasztotta a borban főzött szarvasgombát. Bízott előnyös hatásában a világhódító Bonaparte Napóleon, ezért gyakran szerepelt étrendjében abban az időben, amikor fiú utódot kívánt nemzeni. Vágykeltő képességében a szerelmi csaták olyan művelői hittek még, mint a leghíresebb királyi szeretők, Madame Pompadour és Madame du Barry, valamint a szexuális szabadosság hírnöke, De Sade márki.

Másfél kilós szarvasgomba. Guinness-rekord
©

Nálunk is egyre keresettebb, főként a gurmandok körében, akik természetesen nem tagadják az élet élvezeti-örömforrásait sem. A hazai gasztronómiai szakemberek úgy vélik, hogy lassan visszatér régi becsülete e nemes fűszernek, ételnek. Éttermek veszik fel időszakosan, vagy állandó jelleggel a szarvasgombából készült fogásokat étlapjukra. Ilyenkor, a téli gombaszezon idején pedig több rendezvényt, kóstolót szerveznek. A Szalajka-völgyben a szilvásváradi Lovas Étterem rendszeresen tart szarvasgomba vadászatot és vacsoraestet. Ételkínálatában legutóbb a szarvasgombás kecskesajttal töltött derelye, a konfitált kacsacomb saját májával és szarvasgombás zellerpürével, mákos guba szarvasgombás vaníliafagylalttal és szomolyai cseresznyelekvárral szerepelt. Az ország más részeiben is jól ismertek e delikátesszel készült ételek.

Nagykanizsán a Szőlőskert Fogadóban is tartanak szarvasgomba napokat, s aktuális étlapjukról mennyei-földi finomságok kóstolhatók: kemencében sült szarvasgombával tűzdelt libamáj zöldfűszeres burgonyapürével, szarvasgombás vajjal tálalt roséra sütött szűzérmék, pulykasteak szarvasgombás házi tagliettével. Valentin nap idején talán akkor sem néznek idegenül a hozzájuk betévedő messziről jött vendégre, ha netán a szarvasgombás csokoládémousse-t emlegetné, mivel ez a különlegesség is szerepelt már kínálatukban.

Reméljük, ha ebben a februári hidegben valakinek sikerül a hatalmas hóból kiásni egy szarvasgombát, nem feledkezik meg arról, hogy a francia gasztronómiai szaktekintély, Brillat-Savarin által a „konyha gyémántjának” nevezett szarvasgomba segítheti a szerelmi felmelegedésben. Akár készíthet belőle egy szarvasgombás omlettet, vagy hajszálvékonyra szeletelve, libazsírban kisütve is fogyaszthatja, mint egykori eleink, akik nem okkal nevezték gímgombának a tömlős gombák rendjébe, s a tuberaceák családjába tartozó földi kincset. S ha Bálint/Valentin nap előtt vagy után rátalálunk párunkkal egy szarvasgombás ételeket készítő étteremre, legyen igaza a nagy romantikusnak, Alexandre Dumas-nak, aki úgy vélte: a szarvasgomba a nőket gyengédebbé, a férfiakat pedig szeretnivalóbbá teszi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

Százezer eurós szarvasgomba

Ez idő tájt már valószínűleg Hongkong felé tart az a 750 gramm súlyú, fehér szarvasgomba, amely vasárnap éjszaka százezer euróért kelt el egy olaszországi árverésen.