szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különleges történeti íz-utazás és színes műsorok várják augusztus utolsó hétvégéjén a városligeti Vajdahunyadvárban rendezett HÍR-es Íznapok látogatóit. A harmadik alkalommal megvalósuló látványos esemény fő célja a Hagyományok-Ízek-Régiók élelmiszer-gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek népszerűsítése.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) által rendezett a HÍR-es Íznapokon az olyan különleges, kifejezetten regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet, mint például a különféle ízesítéssel készített kenyérlángosok, lepények, a kürcsi őskalács, rétesek, a vecsési savanyúságok, mézeskalács, birsalmasajt, bodzaszörp, kecskesajtok, gomolya, csigatészta, lebbencs- és száraztészták, különféle mézfajták, a mátrai borok, békési pálinkák. Az ismert hungarikumok sora mellett az érdeklődők akár racka juhhúst is vásárolhatnak.

S természetesen sok mindent meg is kóstolhatnak, a helyben készített csülkös kenyértől a juhtúrós lepényig. A rendezvényt a városligeti Vajdahunyadvár reneszánsz udvarán, a Jáki kápolna és kolostori kerengő melletti területen kereshetik fel az érdeklődők.

Az AMC által működtetett Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) programot a Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban indította el az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéséhez csatlakozva. A HÍR program célkitűzése, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét és előmozdítsa gazdasági hasznosításukat. Eddig 300, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszer szakmai-történeti leírása készült el  régiónként és ezeken belüli ágazati bontásban.

A gyűjteménybe tartozó termékek száma a tavaly megkezdődött pályáztatás eredményeként folyamatosan emelkedik. A rendezvénnyel párhuzamosan a témában szakmai konferenciára is sor kerül. A rendezvény szombaton és vasárnap 10 órától várja látogatóit.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!