szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Restaurant Magazines közölte 2011 legjobb éttermeinek listáját. A legmagasabbra a dán Nomát taksálták, magyar étteremnek nem jutott hely a rangsorban, a legközelebbi, listán szereplő étteremhez Bécsig kell utaznunk.

Ismét megjelentette éttermi rangsorát a Restaurant Magazine. A lista első tíz helyén hét európai és három amerikai étterem szerepel. A legjobb díját a dán Noma kapta, amely már tavaly is az első helyet szerezte meg, a dobogó másik két fokát pedig két spanyol étterem. Magyar vendéglő nem szerepel a százas listán, amelynek interaktív térképét itt böngészheti. A legközelebbi listás étteremért Bécsig kell utaznunk.

A Guardian gasztroblogja, a Word of Mouth a listáról megjegyzi, rendkívüli igazságtalannak tartja, hogy a listán nem szerepel Ferran Adrià világhíres étterme, az El Bulli, mégpedig azon megfontolásból, hogy Adrià tervei szerint júliusban becsukta volna a boltot, és egy kulináriai alapítányt gründolt volna. Csakhogy utóbb tervétől visszalépett.

A Noma étterem. Másodszor is a világ tetején
popfi.com

A Noma tavaly taszította le a trónról Adrián Ferrá világhírű éttermét, a spanyolországi El Bullit, amely jelenleg a séf alkotói szabadsága miatt zárva tart. A katalóniai El Bulli négyszer hódította el a rangos címet.

Spanyolországnak így sincs oka a szégyenre, két hispán étterem is a lista élmezőnyében tanyázik, a gironai El Celler de Can Roca a második, míg a San Sebastian-i Mugaritz a harmadik helyre került. A negyedik az az olasz – modenai – Osteria Francescana lett, amelynek séfje, Massimo Bottura különdíjat kapott.

Ötödik helyre sorolták a brit Fat Duck, hatodikra az Alinea nevű amerikai éttermet, amely Chicagóban várja vendégeit. Az ötvenes lista első tíz helyezettje között szerepel még a Sao Paoló-i D.O.M., a szintén San Sebastian-i Arzak, a párizsi Le Chateaubriand, valamint a New York-i Per Se nevű étterem.

A Noma idén is túlnyomórészt északi fogásokat kínáló menüjével érdemelte ki a dicsőséget, séfje, az albán apától és dán anyától született Redzepi szezonális és helyi jellegzetességeket használ alapanyagként.

„Hát, eléggé örülünk neki. Azt hiszem, elértük a siker csúcsát, most már a régió dicsőségéért dolgozunk. Ez jót tesz majd a többi, még fel nem fedezett séfnek” – mondta a 33 éves Redzepi.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Szántó András Gasztro

Mitől magyar a konyha?

Nincs új a Nap alatt. Közhely, de van benne igazság. A gasztronómia története is ismételgeti önmagát. Például a magyar konyha feletti háborgás ürügyén.

Vétek György Gasztro

Gastropubok: eszik vagy isszák?

Újjászületésének huszadik évfordulóját ünnepli 2011-ben a London Clerkenwell kerületében levő Eagle pub. A születésnap gasztrotörténeti érdekességét az adja, hogy 1991-ben nem csupán egy kocsma menekült meg a bezárástól, hanem új fogalom is született, a gastropub.

MTI Gasztro

Garibaldi imádta a lóbabot

A százötvenedik évfordulóját ünneplő Itáliában könyv jelent meg az ország egyesítőinek étkezési szokásairól. Az olaszok végre megtudták, mi volt a kedvenc étele Garibaldinak.

hvg.hu Gasztro

Videó: a Klauzál téri Kádár kifőzde titkai

A Klauzál téri Kádár kifőzdében jártunk, ahol a tulajdonossal, Orbán Sándorral beszélgettünk a múltról, a törzsvendégekről, majd megnéztük, hogyan készül a híres sóletjük.