szerző:
MKO
Tetszett a cikk?

Mészáros Gábor sosem pihen, folyamatosan újabb és újabb ötletekkel gazdagítja a chocoMe kínálatát. A húsvéti kollekció után most megszületett a kávés széria, melyet a chocolatier a Lila Körte cukrászdában Tóth Sándor barista kávé különlegességeinek kíséretében mutatott be a sajtó képviselőinek.

A chocoMe története másfél éve kezdődött, amikor Mészáros Gábor megálmodta a gourmet Gombóc Artúrok csokoládéját: fekete, fehér és tejalapra több tucatnyi feltétből ötfélét választhatnak, hogy a saját ízlésüknek megfelelő, tökéletes édességet megalkossák nekik. Az ötlet óriási, a fogadtatása pedig várakozáson felüli volt. Számos díjat hozott, és a csokirajongók elsőszámú kedvence lett. A nem éppen maradandó alkotások mestere megtehetné, hogy hátradől a székében, és élvezi a sikert, de ő újabb és újabb ötletekkel rukkol elő.

A kávés kollekciónál Tóth Sándor barista segédkezett, aki háromféle kávét ajánlott. A Galápagos-szigetekről származó tört kávészemek szokatlanul nagyméretűek és nedvdúsak. Speciális pörkölésüknek köszönhetően kevésbé testesek, ám enyhén citrusos ízviláguk és gazdag, karamelles aromájuk „beteríti” a csokoládékat. Bekerült a kínálatba a kézzel válogatott etióp Yirga kávé is, mely egyszerre citrusos és bogyós gyümölcsös, illetve a kolumbiai Gaitana kávé, melyben a vajas, kakaós, barnacukros vonal mentén kibontakozó virágtónusok dominálnak.

Ízdömping. Amikor az édes az úr
©

A bemutatón a chocoMe nyolcféle kávés csokoládékülönlegességét ízlelhettük meg, melyekhez Tóth Sándor kávéspecialitásokat kínált összekóstolásra. Kezdésnek tejcsokoládékat ettünk: a Yirga kávészemekkel gazdagított táblák egyikén madagaszkári bourbon vaníliapor és fahéjas-cukros mandula, a másikon hawaii fekete só feltűnősködött. A fekete sós csokoládé egészen különleges kompozíciónak bizonyult, mely remekül egyensúlyozott az édes-sós-citrusos háromszögben. A tejcsokoládékhoz Tóth szintén a Yirgából egy Gold Cup standard szerinti filteres technológiával jégre csepegtetett kávét készített.

A folytatásban fehércsokoládék érkeztek. A Yirga kávébabbal gazdagított csokoládékon kókuszforgácsok, illetve jázminszirmok kaptak helyet. A fehércsokoládék mellé szintén Yirgából, Syphon technológiával készült kávé illeszkedett, melynek testessége és szerethető durvasága remekül ellenpontozta a desszertek édességét.

Az est záróakkordjaként étcsokoládék kerültek terítékre. Először itt is a Yirga kávés táblákat ízleltük meg. Az elsőre kakaóbab és liofilizált feketeribizli, a másodikra kakaóbab és narancshéj került. A feketeribizli enyhe savanykássága a Yirgában található bogyós gyümölcsös savakat, a narancshéj a kávészemek citrusosságát és finom savasságát emelte ki. A kompozíciókhoz hagyományos csepegtetős eljárással, a kolumbiai Gaitana kávéból készült ital párosult, mely a közép-amerikai kávékra jellemző édességével és gyümölcsösségével tökéletesen illeszkedett a csokoládéhoz. Végül a Yirgás darabok után egy kolumbiai Gaitana kávébabos, kakaóbabos és kardamomos, illetve egy galapagosi kávébabos, tört chilis kreáció zárta az estét. A kardamomos kávét az arab világban a vendégszeretet szimbólumaként tartják számon – a chocoMe azért választotta feltétként, mert íze nagyon jól kiegészíti a kakaó- és kávébabot. A fűszeres csokoládékhoz remekül passzolt a csezvében készített klasszikus török kávé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!