Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"60bb5bde-8b1b-4991-a6a6-d4af3fb8f478","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A felvétel futótűzként terjed a közösségi médiában.","shortLead":"A felvétel futótűzként terjed a közösségi médiában.","id":"20250524_praga-lidl-akcio-learazas-verekedes-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/60bb5bde-8b1b-4991-a6a6-d4af3fb8f478.jpg","index":0,"item":"486b7bfb-3953-43d2-acdd-b0845e353969","keywords":null,"link":"/kkv/20250524_praga-lidl-akcio-learazas-verekedes-video","timestamp":"2025. május. 24. 18:38","title":"Akciós termékekért verekedtek össze a vásárlók egy prágai Lidlben – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cc2e85c4-adbe-4ed8-b510-22889157a1ee","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Még mindig meghökkentő mennyiségű szemetet dobunk a vegyes kukába Magyarországon, amin többek között a zöld- és élelmiszerhulladék megfelelő lakossági gyűjtése segíthet. Borsfay-Horváth Judittal, a MOHU közszolgáltatási termék és anyagáram vezetőjével beszélgettünk az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, a lakosság tudatosságának jelentőségéről és az ígéretes fejlesztésekről.","shortLead":"Még mindig meghökkentő mennyiségű szemetet dobunk a vegyes kukába Magyarországon, amin többek között a zöld- és...","id":"20250407_Lakossagi-hulladek-konyhai-hulladek-komposztalas-kozossegi-komposztalas-MOHU","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc2e85c4-adbe-4ed8-b510-22889157a1ee.jpg","index":0,"item":"37b75b9b-c35a-47bf-b289-d4a8ccd735c3","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250407_Lakossagi-hulladek-konyhai-hulladek-komposztalas-kozossegi-komposztalas-MOHU","timestamp":"2025. május. 24. 19:30","title":"Akár harmadával is csökkenthetnénk a vegyes kukánk tartalmát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c3014fd-12a9-4a9f-850b-c2c02144d3b9","c_author":"Cikatridina","category":"brandchannel","description":"A női életút egyik izgalmas, ugyanakkor sok nehézséggel teli szakasza a menopauza. Ezt egy jóval nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb szakasz követi, a posztmenopauza, amely számtalan pozitív lehetőséget rejt magában, ha az ember nyitottan és tudatosan áll hozzá. Mi történik szervezetünkben ebben az időszakban, milyen változásokra számítsunk, és mit tegyünk azért, hogy minél tovább aktívak és egészségesek maradhassunk?","shortLead":"A női életút egyik izgalmas, ugyanakkor sok nehézséggel teli szakasza a menopauza. Ezt egy jóval nyugodtabb...","id":"20250324_ez-var-rank-a-menopauza-utan-cikatridina","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c3014fd-12a9-4a9f-850b-c2c02144d3b9.jpg","index":0,"item":"0f28b434-4f2b-4510-92ae-6e0734d21ba6","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250324_ez-var-rank-a-menopauza-utan-cikatridina","timestamp":"2025. május. 24. 15:30","title":"Amikor kisimul az élet: ez vár ránk a menopauza után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Cikatridina","c_partnerlogo":"4d2ec5e6-2050-4393-a8fc-55cabc0a743d","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"5a27fb8e-7a12-46e9-8a47-578efc5b8402","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A színész csak a finisre ért oda, amit azért is sajnál, mert „vidéki gyerekként nagyon szereti a vidéket járni és beszélgetni a vidéki emberekkel”. ","shortLead":"A színész csak a finisre ért oda, amit azért is sajnál, mert „vidéki gyerekként nagyon szereti a vidéket járni és...","id":"20250525_Nagy-Ervin-Magyar-Peter-gyalogtura-Nagyvarad","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a27fb8e-7a12-46e9-8a47-578efc5b8402.jpg","index":0,"item":"85ac8498-e498-41d1-ba14-0c639ed63e65","keywords":null,"link":"/elet/20250525_Nagy-Ervin-Magyar-Peter-gyalogtura-Nagyvarad","timestamp":"2025. május. 25. 16:37","title":"„Valakinek dolgozni is kell” – Nagy Ervin ezért nem gyalogolt Magyar Péterrel a Nagyváradig tartó túrán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9be9d61b-944f-448c-b0ca-58ed4e0fc567","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Gyereknap alkalmából arról beszéltek érintett családok, hogy nem csak az LMBTQ-gyerekeknek, de szüleiknek is fontos a közösség ereje. ","shortLead":"Gyereknap alkalmából arról beszéltek érintett családok, hogy nem csak az LMBTQ-gyerekeknek, de szüleiknek is fontos...","id":"20250525_pride-lmbtq-aktivizmus-deutsche-welle-transznemu-coming-out","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9be9d61b-944f-448c-b0ca-58ed4e0fc567.jpg","index":0,"item":"30c0d66a-ff9e-423c-92de-8a367888b1a5","keywords":null,"link":"/elet/20250525_pride-lmbtq-aktivizmus-deutsche-welle-transznemu-coming-out","timestamp":"2025. május. 25. 11:35","title":"Így lesz a harcos, Pride-ellenes tüntető szülőből LMBTQ-aktivista","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7f8cf735-94dc-468e-9201-e32767c6c312","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Tisztaszoba, de mégsem: megvizsgáltak a kutatók egy olyan helyiséget, ahol elviekben minden körülmény adott ahhoz, hogy a földi mikroorganizmusok rosszul érezzék magukat. Az űrmissziók előkészítését szolgáló létesítményekben azonban úgy tűnik, valójában élnek és virulnak a mikroorganizmusok.","shortLead":"Tisztaszoba, de mégsem: megvizsgáltak a kutatók egy olyan helyiséget, ahol elviekben minden körülmény adott ahhoz...","id":"20250525_nasa-tisztaszoba-bakteriumok-azonositasa-felfedezes-urmissziok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7f8cf735-94dc-468e-9201-e32767c6c312.jpg","index":0,"item":"3fe05db9-e834-4213-9149-0effd6d7b132","keywords":null,"link":"/tudomany/20250525_nasa-tisztaszoba-bakteriumok-azonositasa-felfedezes-urmissziok","timestamp":"2025. május. 25. 08:03","title":"26 eddig ismeretlen baktériumot találtak ott, ahol egynek sem kéne lennie","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dd52e418-7941-4c4a-9dd9-e2593943cd96","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Később, leszállás után rendőrök fogadták az énekesnőt ","shortLead":"Később, leszállás után rendőrök fogadták az énekesnőt ","id":"20250525_Britney-Spears-repulo-cigaretta-rendorseg-los-angeles-enekesno","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dd52e418-7941-4c4a-9dd9-e2593943cd96.jpg","index":0,"item":"d15ae4c7-b832-46b8-9200-174a6ffaf33d","keywords":null,"link":"/kultura/20250525_Britney-Spears-repulo-cigaretta-rendorseg-los-angeles-enekesno","timestamp":"2025. május. 25. 09:51","title":"Britney Spears rágyújtott egy repülőn, de a légiutaskísérők hamar közbeléptek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24b4085e-6afe-4cba-9541-439dab877dcb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Egy közeledő autó ijesztette el az állatot, így a férfi megmenekült. ","shortLead":"Egy közeledő autó ijesztette el az állatot, így a férfi megmenekült. ","id":"20250525_kenguru-tamadas-ausztralia-arviz-allatvedelem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24b4085e-6afe-4cba-9541-439dab877dcb.jpg","index":0,"item":"d1463dbf-3448-43dc-a821-351f364c2eee","keywords":null,"link":"/elet/20250525_kenguru-tamadas-ausztralia-arviz-allatvedelem","timestamp":"2025. május. 25. 15:00","title":"Egy kenguru támadt rá egy ausztrál férfira, majd megpróbálta vízbe fojtani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Kezdetben felülstilizált melegszendvicsre hasonlított, majd a tészta felvette az eredeti pizzához hasonló formát. Az ízesítéssel sok mindent fel lehet javítani, de el is lehet rontani. Negyven éve esszük, és nem unjuk.
A pizza hazai menetelése meglehetősen hepehupás konyhai terepen, de felfelé ívelt a hetvenes évek közepétől napjainkig. Feltétlen fel kellett zárkóznunk a pizzaevő nagyhatalmakhoz, azaz nagyon is: feltéttel.
Úgy kezdődött a messze ringó hetvenes években, hogy egy-két nagyon belvárosi étterem (Astoria Grill) felvette étlapjára a kelttészta-alapra szórt trappistasajt-ketchup-krinolin kombót, ami még csak kinézetében emlékeztetett az eredetire – abban is csak igen távolról. A kétujjnyi vastag, alig megsült tészta a csíkokban ráfolyatott „amerikai ízesítésű” paradicsomsűrítménnyel és a hevenyészve rábiggyesztett, karikára vágott nagyüzemi magyar hentesáruval inkább ormótlan melegszendvicsre hasonlított, mint kemencéből kihúzott, fortyogó, kormos-ropogós valódi pizzára.
Az előre elkészített tésztának ugyanis még átmelegednie sem volt ideje a pár perces grillezés alatt, viszont a sajt keményre és félbarnára pirult a tetején, ami élvezeti értékét nagyban rontotta. Persze jártunk rá rendesen, és ennek is örültünk, mint ahogy inkább jutottunk ki Jugóba, mint Olaszba.
Fazekas István
Aztán egy merész vendéglős – egykor a Váci utcából induló, majd a Március 15. téren landoló Napoletana főszakácsa – kitalálta, hogy az olajban sült lángos a legmegfelelőbb alap a ketchupból és sonkacsíkokból álló feltétnek. Máris óriásit léptünk előre a szafaládéhoz és krinolinhoz képest a préselt sonka frontra. Gyorsan híre ment, és a lángossütők is árulni kezdték az „olaszos” verziót. De az is lehet, hogy épp fordítva történt. Ezt már nehéz lenne kibogozni.
A nyolcvanas évek elején kezdett autentikusabb irányba elmozdulni a hazai pizzázás. Budán, a még ma is prosperáló Mészáros utcai Don Francescónál árult pizza a Naphegy lábától már közelített a napfényes Itáliához. Ám az olasz (?) tulaj igyekezete, hogy a magyaros elvárásoknak is megfeleljen, olyan hajmeresztő összeállításokat eredményezett, mint resztelt májas, lecsós, illetve a fejlett szocialista olajoshal-konzervből merített halas variációk.
Az első kettő a szafttól tocsogott, és csak kanállal lehetett enni, a halas pedig a leszűrhetetlen vastag olajtól. Tessék szörnyülködni, de tudni kell, hogy a kisvendéglő előtt a déli órákban az utcán kanyargott a sor. És nem csak a nyitás körüli időszakban, hanem hosszú éveken keresztül.
A valódi áttörést nem az olaszok hozták, hanem az amerikaiak. A láncolat, amelynek nevét a csirkefarhát mintájára elég magyaros kiejtéssel vette nyelvére a magyar klientúra, már szép kerek és hólyagos szélű pizzákat kínált, amelyeknek a tésztája és a feltétje együtt sült. Az utcára nyíló ablakokból pedig végre nem égett trappista, hanem oregánóillat kúszott kifelé. Igaz, elébb a serpenyős amerikai fazont favorizálták, csak később vékonyítottak a tésztán, amelynek a feltétjeibe is lassan megérkezett az amerikai olasz módi a la 50-es évek.
Gy.Zs.
Napjainkra viszont már ez is csak emlék, míg a pizza karrierje töretlen. A pizzasütők száma pedig követhetetlen. Ennek köszönhetően a minőség legalább olyan változékony, mint pályafutása elején. A különbség annyi, hogy ma már tényleg vannak olasz – s nemcsak olaszos – éttermek, ahol nem elsősorban a kolbászos, kukoricás, ananászos közízlést igyekeznek kiszolgálni, hanem tartják magukat az itáliai hagyományokhoz.
Ettől persze még virulnak-pirulnak és etetik magukat a jó magyaros feltétek – csemege uborkával, füstölt Karaván sajttal, Pick szalámival, fokhagymás tarjával – ,amiket a turistáknak találunk ki, ahelyett, hogy kenyérlángost sütnénk nekik. Kemencében ropogósra sült, jó vastagot sajttal, tejföllel, szalonnával; pláne juhtúrós-fokhagymás lepényeket. Az egyszerűség kedvéért nevezhetnénk pizzának, hiszen őskorában, ami az ókori Itália, minden pizza lepény volt.
Nem véletlen, hogy Olaszországban mindössze két D.O.C. (hitelesnek nyilvánított) pizzát ismer el a Kulináris Akadémia: az egyik a Margherita, amin csak mozzarella és paradicsom van egy kis bazsalikommal, a másik a Napoletana, amiről a sajtot is lespórolják, helyette viszont aprócska szardíniát tesznek rá és oregánóval hintik meg. Ki hitte volna?!