szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hamis tofu a Sanghajtól 50 kilométerre lévő városka, Tajcang több száz illegális tofugyárából származhat. A termékben újrafelhasznált olajat és ismeretlen eredetű adalékokat találtak, köztük mérgezőket is.

Akár több tonna, újrafelhasznált olajjal és ismeretlen eredetű adalékokkal készült tofu kerülhetett a sanghaji piacokra és boltokba - értesült a sanghaji Dragon TV.

A televízió hétvégi beszámolója szerint a hamis tofu a kelet-kínai metropolisztól mindössze 50 kilométerre lévő városka, Tajcang több száz, illegális tofugyárából származhat. A helyi hatóságok egy magát meg nem nevezett informátor leírását követve bukkantak az ellenőrizetlen minőségű termékeket gyártó üzemekre, melyekből újrafelhasznált olajjal készült tofura akadtak. A rendőrök több mint ezer kilogramm mérgező hatású, tiltólistán lévő adalékot is lefoglaltak, s más vegyi termékeket, így többek közt nagy mennyiségű habzásgátlót is találtak. 

A tajcangi ipari és kereskedelmi hatóság hivatalnoka, Kao Li-hszi a Dragon TV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: az illegális gyárak Sanghajba szállították termékeiket, oda akár hónapokon vagy éveken keresztül érkezhetett a hamis áruból. A sanghaji hatóságok mindezidáig nem nyilatkoztak az ügyben. 

A sanghaji tofugyártók egyesülete közleményben erősítette meg: az általa összefogott gyártók minősége ellenőrzött, ők a piac mintegy 90 százalékáért felelnek. A kis gyártók és a piaci árusok ugyanakkor nem szerepelnek a nyilvántartásukban, csak a nagy, bejegyzett kereskedők - emlékeztetett a televízió.

A tofu a kínai lakosság egyik legkedveltebb étele, a kelet-ázsiai országban a tofu alapanyagául szolgáló szójababból több mint 45 millió tonna fogy évente. Az elmúlt hónapokban Sanghaj városa hangos volt az élelmiszerekkel kapcsolatos botrányoktól, a hamis tofu így csak a sokadik a szennyezett tej és tejtermékek, az antibiotikumos csirkehús és a tízezrével megdöglött sertések eseteinek sorában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett