Újabb külföldi befektetők követhetik az Audit és az Opelt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb német és amerikai befektetésekre lehet számítani Magyarországon az elkövetkező időszakban, még ha olyan nagyságúakra nem is nagyon, mint amilyen az Audi- és az Opel-gyár létesítése – írja a Világgazdaság a befektetőkkel napi kapcsolatot ápoló szakértőkre hivatkozva.

A lap szerint a tervezett projektek között összeszerelő üzemet létesíteni szándékozó amerikai cég, elektronikai gyártó, német gépjárműipari beszállító, pénzügyi tanácsadó, egészségügyi magánszolgáltató, regionális szolgáltató központot létesíteni akaró multi. Zöldmezős beruházások is érlelődnek, s már megtelepedett vállalkozások fejlesztései, bővítései is.

Bár a befektetők érdeklődése némileg megcsappant a globális válság, illetve a magyar gazdaság mélyrepülése idején, az invesztorok nem mondtak le Magyarországról – állította egybehangzóan Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs vezetője, valamint Dávid Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója.

Egy-egy ilyen befektetői döntés nem hetek vagy pár hónap alatt születik meg, előkészítése évekig is eltart. Az összeredmény nem automatikusan borul egy-egy adótörvénnyel, makroadattal vagy választási eredménnyel. Ez nagymértékben magyarázza, hogy az elmúlt időszakban miért folytatódott a külföldi tőke beáramlása Magyarországra. Ha egy-egy kérdésben romlott is a környezet, attól az összkép még mindig vonzó lehet, hiszen a végső kritérium a hosszú távú megtérülés, gazdaságosság.