Itt a csomag: drágul a készpénzfelvétel, jön a segélyplafon

Itt a csomag: drágul a készpénzfelvétel, jön a segélyplafon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétpontos, közel 400 milliárdos intézkedéscsomagot jelentett be Matolcsy György. Ebben többek között bevezetik a segélyplafont, elhalasztják a tanárok béremelését, és felemelik a készpénzfelvétel utáni tranzakciós adót. Mindez azért kell, hogy az unió felfüggessze a túlzottdeficit-eljárást.

A kormány a tegnapi nap megtárgyalta és elfogadta a túlzotthiány-eljárás keretében adott ajánlásokra adott intézkedéseket. A mai napon az Európai Bizottságnak és a nyilvánosságnak számol be Matolcsy György - kezdte a sajtótájékoztatót Giró-Szász András, aki szerint ha ezt nem lépnék meg, akkor 1000 milliárd forintos uniós támogatást bukna Magyarország.

Olyan döntéseket hoztunk, amellyel biztonsággal 2,7 százalék lesz az államháztartás hiánya - közölte Matolcsy György. Ez azt jelenti, hogy a kormány feladta az eredeti 2,2 százalékos hiánycél tartását, ám még az új előirányzat is jóval az elvárt 3 százalék alatt van. Ugyanakkor Matolcsy levett az optimizmusából, ugyanis az 1,6 százalékos növekedés helyett, mindössze 1 százalékot vár jövőre.

Matolcsy György a bejelentések előtt
©

Ezt úgy érik el, hogy idén 133 milliárd forintot zárolnak a kormányzati intézményeknél, de maradványzárolások is lesznek. Ezeknek nincs hatása a lakosságra és a vállalkozásokra - tette hozzá a miniszter.

Emellett 397 milliárdos hétpontos intézkedéscsomagról is döntött a kormány. A miniszter szerint olyanok ezek az intézkedések, amelyek strukturálisan javítják a költségvetés bevételi vagy kiadási oldalát. A részleteket a kormányzati portálon is megtekintheti.

Az első lépés, hogy megtakarítást érnek el a költségvetésben az uniós forrásokon, ami 55 milliárd forintot jelent. A második lépés a bürokráciacsökkentés, mert vannak olyanok, akik egyszerre kapnak bért és nyugdíjat is. Emellett a közszférából nyugdíjba vonulókat nem pótolják. Az iskolák átvételével és a járások kialakításával összesen 22 ezer fővel csökken a közszféra, mindez 30 milliárd forintos megtakarítást jelent. Kérdésre válaszolva Matolcsy elmondta, hogy ez az egészségügyben nem érvényesíthető, azaz ott nem várható, hogy az átszervezés miatt nem pótolják a dolgozókat.

Matolcsy György a bejelentések közben
©

Elhalasztják továbbá a tanárok béremelését 2014 januárjára, amitől 73 milliárd forintos javulást várnak a költségvetésben. Igaz, ehhez Matolcsy hozzátett egy lábjegyzetet is: ha a növekedés jobban alakul a most 1 százalékra csökkentett ütemnél, akkor megadják már jövőre a béremelést. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden még cáfolta azokat a híreket, hogy végül mégsem lesz pedagógusbér-emelés a jövő évi költségvetésben tátongó lyuk és a megszorítások miatt.

Bevezetik a segélyplafont is. Matolcsy erről annyit mondott, a cél az, hogy a 47 ezres közmunkabérnél ne legyen nagyobb a segély összege. A kormányzati portálon megjelent írásos anyagban az olvasható, hogy a segélyplafon "nettó közfoglalkoztatási bér lehet", ami jelenleg 47 ezer forint. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent. A miniszter szerint ez nem érintené a családtámogatásokat. (A segélyplafon hatásairól, és a mostani rendszerről itt olvashat részletesebben!)

A pénzügyi tranzakciós illetéknél is emeltek néhány tételt. Az MNB-re kivetett tranzakciós adót kivették a költségvetésből, ám ezt a bevételt máshol pótolni kell. Ezért a Magyar Államkincstár további 30 milliárd forintot kell befizessen az eddigi 10 milliárd mellett. Emellett több adót kell fizetni, ha bankautomatából veszünk fel pénzt. Az eddigi 1 ezrelék helyett, 3 ezreléket kell fizetni.

©

Az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől is vár javulást a kormány. Matolcsy szerint Magyarországon 500-700 milliárd forint értékben nem fizetnek be áfát. Szlovákiában és Bulgáriában működik egy olyan rendszer, amely a pénztárgépeket összeköti az adóhatósággal. Matolcsy azt mondta, Magyarországon 400 ezer pénztárgép működik, amit bekötnek a NAV-hoz. Ez 95 milliárddal javítja a kereskedelemből származó áfabevételt.

Továbbá a fordított áfát kiterjesztik a sertéskereskedelemre. Alapesetben az áfát a szállító, eladó kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle annak ellenértékét, és a szállító, eladó ezt az áfaösszeget vallja be az államnak (furcsa módon ez utóbbi akkor is igaz, ha a számla nem került kiegyenlítésre). A fordított áfánál ez éppen fordítva történik: a szállító vagy eladó nem kéri el az áfát a vevőtől, áfa nélkül számláz neki, és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa ellenértékre való “rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is.

Matolcsy György a bejelentések után
©

Matolcsy egyébként majdnem elfelejtette bejelenteni az egyik legfontosabb tételt, azt, hogy eltörlik a társadalombiztosítás plafonját. Ugyanakkor jövőre kivezetik a félszuperbruttót is, ami azt jelenti, hogy valóban egykulcsos, 16 százalékos lesz az adórendszer. A két intézkedés együttes hatása azt jelenti, hogy az adófizetők egy százaléka, körülbelül 40 ezer ember többet fizet valamennyivel.

Hozzászólások