Visszafizettetnék a Budapest Szíve Program uniós támogatását

Visszafizettetnék a Budapest Szíve Program uniós támogatását

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Durva rendellenességeket találhatott az Európai Csalásellenes Hivatal az V. kerületi Város Szíve Programnál, mert a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is azt javasolták, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. Az EB-nek azt írták, talán vissza kellene kérni a projektre nyújtott uniós támogatást.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) megvizsgálta az V. kerületi Budapest Szíve Programot és javaslatot tett a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is további lépésekre - derül ki Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő blogjáról.

Jávor Benedek az OLAF főigazgatójától, Giovanni Kesslertől kért tájékoztatást az V. kerületi beruházásokról, Kessler pedig válaszlevelében azt írta, a csalásellenes hivatal 2014 végén zárta le vizsgálatát az ügyben.

Mint írták, a közbeszerzésekkel kapcsolatos rendellenességekre és csalásra vonatkozó vádakat vizsgálták a Budapest Szíve Program szerződéseinél, a vizsgálat lezárása után pedig egy igazságügyi ajánlást küldtek a magyar legfőbb ügyésznek, akit arra kértek, hogy fontolja meg jogi lépések megtételét, ezen kívól pedig az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának is küldtek egy pénzügyi ajánlást, a folyósított péjnzek lehetséges visszafizetése ügyében.

A felújított Ferenciek terét még 2014 márciusában adták át
©

Az OLAF főigazgatója a szigorú szabályok miatt nem pontosíthatta, hogy milyen rendellenességeket találtak a tenderekben, ezért inkább azt ajánlotta Jávornak, hogy forduljon azokhoz a szervezetekhez, akiknek a következő lépéseket kellett volna megtennie.

A Budapest Szíve Program keretén belül újították fel egyébként a Ferenciek terét, a Károly körutat, és elvileg a Széchenyi (volt Roosevelt) tér felújítása is tervben van.

A Fővárosi Főügyészség egyébként az OLAF jelentése alapján már különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya folytat le.