Nemsokára kiderül, lesz-e sztrájk és közlekedési káosz

Nemsokára kiderül, lesz-e sztrájk és közlekedési káosz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Háromból egy járat kimaradhat, ha a BKV-nál a fizetésemelés elmaradása miatt sztrájkot hirdetnek. A vasútnál viszont a vonatoknak csak a felét kell útnak indítani, ha végül ott is munkabeszüntetés lenne – írja a Népszabadság.

Pénteken kiderül, hogy a BKV-nál az idei béremelésről kezdeményezett munkaügyi vita eredményesen lezárható-e. Ha nem, a sztrájk is szóba jöhet – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A fővárosi közösségi közlekedésben dolgozók máig nem tudják, hogy a fizetésük idén nő-e. Ez alól kivételt jelentenek a minimálbéresek, ők a kormány döntése alapján öt százalékra számíthatnak – emlékeztetnek a cikkben.

A Volán alkalmazottai, akárcsak a BKV-sok, egyelőre nulla százalékra számíthatnak, míg a MÁV-nál fél százalékot ajánlott a vezetőség. A vasútnál mindenki számára egységesen öt százalék emelést követelnek a szakszervezetek, illetve 2,75 százalékos bérkorrekciót a hiányszakmákban. Ha nem tudnak megegyezni, itt is sztrájk jöhet.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán jövő hétfőre ígért tájékoztatást arról, hogy az utazók mire számíthatnak.