Nagy változások jönnek októbertől – itt a lista

Nagy változások jönnek októbertől – itt a lista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos változásra kell felkészülni október elsejétől, szigorodik például a hitelezés és drágulnak a sztrádamatricák.

Összegyűjtötte az utolsó negyedévet indító változásokat a Napi.hu. Az egyik, amely rengeteg embert érint, a heti autópályamatricák árának emelkedése. Hétfőtől

Az áremeléssel egy időben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. leállítja viszonteladóinál az éves, országos e-matrica értékesítést, mivel az év hátralévő részében az autósok már jobban járnak a havi e-matricák vásárlásával. A járművezetőket emiatt a társaság ingyenes e matrica ütemezővel is segíti. Az online szolgáltatás már az éves változatnál olcsóbb havi jogosultságot kínálja az autósoknak, amelyeket automatikusan aktivál a vásárló által megadott időpontokban.

Lejár október 1-jén a HÉV-vel közlekedők számára hagyott egy hónapos türelmi időszak is, akkortól kezdve a jegyvizsgálók pótdíjazzák azokat az utasokat, akik a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban nem előre megváltott kiegészítőjeggyel vagy bérlettel szállnak fel a szerelvényekre. Akik olyan megállóhelyen szállnak fel, ahol nincs pénztár vagy jegyautomata, továbbra is vehetnek kiegészítőt a HÉV-en.

Szigorúbbak lesznek hétfőtől az adósságfék-szabályok a Magyar Nemzeti Bank döntése alapján. Ennek értelmében öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelt csak az vehet fel, akinek havi törlesztőrészlete nem haladja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Ahogy korábban megírtuk, kivezeti az OTP Bank a papír alapú betétkönyveket október 1-jétől. Az ügyfelek a meglévő betétkönyveiket megtarthatják, a bank továbbra is kezeli azokat, újakat nyitni azonban már nem lehet.

Nem folytatja értékesítési tevékenységét az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. A cégnek 2017 végén 51 732 ügyfele volt, a szerződéses összeg szerinti állomány 173,6 milliárd forintot, az ügyfelekkel szembeni kötelezettség pedig 16,3 milliárd forintot tett ki.

Hozzászólások