Vizsgálatot indított az OLAF a Microsoft-ügyben

Vizsgálatot indított az OLAF a Microsoft-ügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor.

Megírtuk korábban, hogy 7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft, hogy elsikálják magyarországi korrupciós ügyét. A kormányzati beszerzéseknél kifizetett kenőpénzek szúrtak szemet az amerikai hatóságoknak, peren kívüli megállapodás született. Fizet a magyar leányvállalat és az anyacég is.

Az ügy lényege az, hogy az amerikai vizsgálat szerint a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak. Később arról is beszámoltunk, hogy a magyar korrupciónak súlyosabb következménye van az USA-ban, mint Magyarországon. Ugyanis még csak gyanús sem volt a magyar ügyészségnek a microsoftos szoftverlicencek körüli korrupciós ügy, sőt az érintettek mind a mai napig kényelmes állásokba ejtőernyőznek tovább.

Azonban Orbán Viktorra is utalnak a Microsoft korrupciót beismerő vallomásában – írtuk a hvg.hu oldalán nemrég.

A Népszava pedig most azt írja, megkeresésükre az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megerősítette, hogy vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor.

Az OLAF sajtóirodája közölte, hogy jelenleg ennél több információt nem adhat, mivel egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó. „Az a tény, hogy az OLAF vizsgálja az ügyet, nem jelenti azt, hogy az érintett személyek, illetve szervezetek szabálytalanságot vagy csalást követtek el” – áll a nyilatkozatban.

Jávor Benedek, a Párbeszéd akkori EP-képviselőjeként tavaly novemberben nyújtott be panaszt az EU Csalás Elleni Hivatalához, mert úgy ítélte meg, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (Köfop) végrehajtása során a magyar hatóságok nem tartották be a közösségi források felhasználásának szabályait.

Hozzászólások