Afganisztán: az ENSZ-erők hatáskörét Kabulon túlra terjesztették ki

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag határozatot fogadott el az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) mandátumának kiterjesztéséről Kabulon túlra, azaz az ország vidéki körzeteire is.

A Németország által kidolgozott javaslat felhatalmazza a nemzetközi biztonsági erőt, hogy "amennyiben forrásai ezt lehetővé teszik", kiterjessze a biztonság fenntartását az afgán fővároson túlra és javítsa az emberiességi akciók biztonságát. A határozat egy évvel meghosszabbítja az ISAF december 20-án lejáró mandátumát.
A megbízatás földrajzi kiterjesztését a világszervezeten kívül Hamid Karzai afgán államfő is régóta szorgalmazta, legutóbb ENSZ-közgyűlés 58. ülésszakának általános vitájában. A NATO október 6-án hagyta jóvá az ISAF megbízatásának kiterjesztését. Az 5300 fős alakulatot augusztus közepe óta az atlanti szövetség vezeti. Az ISAF azonban eddig - az afgán kormányzattal együttműködve - csak Kabulban, illetve a főváros közvetlen környezetében garantálta a biztonságot, az ország többi részén a különböző hadurak milíciái parancsoltak. Németország korábban jelezte: mintegy 450 katonát, közöttük egy nagy létszámú orvosi egységet kíván felvonultatni az észak-afganisztáni Kunduzban. (MTI)