"Olmertnek mennie kell" - izraeli belpolitikai vihar

Utolsó frissítés:

Ha tudtuk volna, hogy ilyen feltételek között kell megkötni a tüzszünetet, senki sem ment volna a háborúba. Olmert egy napig sem maradhat a miniszterelnöki székben – ilyen és ehhez hasonló bírálatok érik az izraeli kormányfőt jobbról is, balról is. A fegyverszünet megkötése után belpolitikai vihar várható, a kormány meginoghat – jósolják izraeli elemzők.

© AP
Össze-vissza csapkod Ehud Olmert kormányfő: beleegyezik az Izrael számára megalázó fegyverszünetbe, majd parancsot ad a hadseregnek, hogy 48 órán belül tisztítsa meg a Hizbollah fegyvereseitől a Litáni folyótól délre eső területet. Az eredmény: súlyos véráldozatokkal járó, felgyorsított hadműveletek erőltetése - Gil Hofman a Jerusalem Postban elemezte Olmert helyzetét a legújabb fejlemények tükrében. 

Amik mintha őt igazolnák: szombaton, minden eddiginél nagyobb veszteség érte az izraeli hadsereget, 24 halottról, 80 sebesültről szóltak a tudósítások. A halottak között volt egy helikpoter teljes személyzete, köztük az első izraeli katonanő.

A jobboldal már jelezte, a háború alatt vállalalt önkéntes hallgatásnak vége, újult erővel fogják támadni a kormányt, amelyet teljesen alkalmatlannak tartanak az ország vezetésére. Izrael nem érte el egyetlen célját sem: nem kapja vissza az elrabolt katonákat, nem fegyverzik le a Hezbollah tagjait, mi több, újra napirendre tűztek eddig alvó ügyeket, a Hezbollah területi követelését a Shaba Farm hovatartozását illetően, illetve Izraelben bebörtönzött terroristák szabadon engedését – fejtegette Silvan Salom Likud-párti képviselő. „Ha tudtuk volna, milyen eredménnyel zárul a háború, nem támogattuk volna egy percig sem. Olmert alig egy hónapja az ENSZ libanoni békefenntartóit hasznavehetetlen nyugdíjasoknak nevezte, most pedig jóváhagyta, hogy őket bízzák meg Izrael védelmével” - hangsúlyozta a képviselő a Jerusalem Postnak adott nyilatkozatában.

A baloldalon Joszi Beilin, a Meretz párt elnöke azt kifogásolta, hogy Olmert még az utolsó pillanatban kiterjesztette a háborút. Emiatt még hetekig heves harcok fognak folyni, súlyos izraeli veszteségekkel.

A baloldalhoz kötelálló Haaretz napilapban Ari Shavit „Olmertnek mennie kell" cimmel írt kemény hangú kommentárt. Ha most Olmert megfutamodik ettől a a háborútól, amit ő maga kezdeményezett, akkor egy napig sem maradhat tovább miniszterelnök, írja Savit. "A pofátlanságnak (hützbeségnek) is vannak határai, nem lehet háborúba vinni egy országot a győzelem ígéretével, megalázó vereséget szenvedni, és azután a hatalomban maradni. Nem lehet 120 [azóta már 150] izraelit eltemetni, egy hónapig óvóhelyeken tartani 1 millió izraelit, kompromittálni Izrael elrettentő képességét, ezzel közelebb hozni a következő háborút, és azután azt mondani: Hoppá, elszúrtam, bocsi. Adjatok egy szivart”.

A Haaretzben most közölt felmérés szerint az izraeliek 30 százaléka attól tart,  Izrael elveszítette ezt a háborút, 44 százalék szerint nincs egyértelmű győztes, és csak 13 százalék hiszi, hogy Izrael győzedelmeskedik.

Jerusalem Post/Haaretz/ hvg.hu