Merénylet készül a Hamász-főnök ellen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Associated Press

A Moszád izraeli titkosszolgálat ismét terveket sző Khaled Mashaalnak, a Hamász terrorszervezet Damaszkuszban élő vezetőjének meggyilkolására. Legalábbis ezt jelentették be a szíriai fővárosban.

Khaled Mashaal
Damaszkuszban tartott sajtóértekezletén Mohamed Nazal, a Hamász Politikai Bizottságának tagja olyan információkról számolt be, hogy a Moszád ismét tervbe vette a Damaszkuszban élő Khaled Mashaal meggyilkolását. Arab sajtóértesülések szerint a libanoni háború kitörése után, „külföldi segélyszervezetek megbízottainak álcázott Moszad ügynökök lepték el a szíriai fővárost, akik azért jöttek, hogy Mashaalt eltegyék láb alól”. Szíria hivatalosan nem kommentálta ezeket az értesüléseket, és azt sem tudni,  mi történt ezekkel az állítólagos ügynökökkel.

Izraelben biztosra veszik, hogy Mashaal – akit a Hamász szélsőségesei között is mint a legmilitánsabbat említenek - adott parancsot Gilad Salit tizedes elrablására, még júniusban. Az izraeli katonát azóta is a Hamász tartja túszként fogva. Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a merénylettel kapcsolatos értesüléseket.

Tény, hogy Mashaal ellen az izraeli titkosszolgálat két embere 1997-ben Jordániában már merényletet követett el: ismeretlen szérummal beinjekciózták. Ám a jordániai hatóságok elfogták az ügynököket, akiket - Husszein király közbenjárására - csak úgy engedtek el , hogy Izrael ellenszérumot küld, és elengedi Jaszin sejket, a Hamász ideológiai vezetőjét. Jaszint 2004-ben rakétával megöltek. Mashaal felgyógyult, és azóta is Izrael egyik legádázabb ellensége.