szerző:
MTI/hvg.hu

Orbánnak nem áll szándékában visszavonulni, szerinte egységes a támogatása a Fideszen belül. Az ország érdeke kívánta, hogy Gyurcsányt beteges hazudozónak bélyegezze. A kormány felhatalmazás nélkül kormányoz, és nem igaz, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikának nincs alternatívája - mindezt az ATV Friderikusz most c. műsorában fejtette ki. A műsorvezetővel néhány pengeváltásra is sor került.


Gyurcsány és Orbán az áprilisi vitán.
Szemtől-szemben
© hvg.hu
A Gyurcsány-kormány nem jogsértő, erőszakos módon szerezte meg a hatalmat, tehát legális, ugyanakkor ma nincs meg a kormányzáshoz szükséges társadalmi elfogadottsága, ezért illegitim – fejtette ki Orbán. Az emberek nem erre a kormánypolitikára szavaztak, amit a kormány most végrehajt. Amit tesz,  felhatalmazás nélkül teszi, és nem részletkérdésekről van szó, hanem a kormányzás irányáról - fejtette ki a Fidesz elnöke az ATV-ben, Friderikusz Sándor mikrofonja előtt.

Az unió pénzügyi biztosának kijelentéseiről azt mondta: önmagában antidemokratikus kijelentésnek tartja, hogy a konvergencia-programban szereplő gazdaságpolitikának - Almunia szerint -  nincs alternatívája. Nekünk Brüsszelből ne mondja valaki azt, hogy mi csak egy úton járhatunk, mert olyan nincs, hogy csak egy út legyen előttünk - mondta Orbán Viktor. A programnak olyan elemei vannak, amelyről a szerzői is bevallják, hogy a munkanélküliség növekedéséhez vezet – érvelt. Visszafogottabb, a magyar helyzet iránt több érzékenységet tanúsító magatartást várunk el mindenkitől, beleértve a "brüsszeli bürokratákat" - tette hozzá. 

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy valóban börtönben szeretné-e látni Gyurcsány Ferencet, azt válaszolta: senkit sem szeretne börtönben látni. Arra a kérdésre, hogy tényleg bíróság elé kelle-e állítani a kormányfőt többek között hűtlen kezelés miatt, kitérő választ adott: a jogászok kenyerét nem venné el. Mindenkinek tisztességes és fair eljárásra van szüksége, s ehhez ragaszkodni kell - mondta.

Többször megismételte, beteges hazudozónak tartja a kormányfőt, hozzátéve: sokat gondolkodott azon, szabad-e ezt mondania; vajon azzal árt-e többet az országnak, ha kimondja, vagy azzal, ha hallgat. Ám a miniszterelnök nem kért elnézést, hanem lelepleződéséből erényt próbál faragni, s újabb és újabb hazugságokkal tetézi mondatait. Ezek után választott parlamenti képviselőként az a kötelessége, hogy az emberekhez fordul, s kimondja: a miniszterelnök beteges hazudozó - fejtette ki.

Mint mondta, az áprilisi tévévita folyamán saját bőrén tapasztalta, hogy egy "hazugsággörgeteg hogyan gurul át az emberen". A választási vitában őt vádolta Gyurcsány, hogy nem mond igazat, amikor a szocialisták tervezte gázáremelésre, az orvosi vizitdíj és a tandíj bevezetésére hívta fel a közvélemény figyelmét. Pedig - állította műsorban Orbán - a miniszterelnök akkorra már pontosan tudta, milyen intézkedéseket fog bevezetni. Így vagy úgy, de ennek véget kell vetni, meg kell állítani, hogy az országot ellepje a beteges hazudozás, az ország nem válhat olyanná, mint az a beszéd – mutatott rá.

A pártelnök folytatni akarta a gondolatmenetét, egyre jobban belemelegedve, ám ekkor Friderikusz közbeszólt: "Nem inna egy kis, vizet? Nagyon felhevültnek tűnik. De már csak néhány percünk van a reklámig". Mire Orbán félbeszakította éppen elkezdett  mondatát, meglepődve, kissé rosszallóan megjegyezte: „Tudja mit? Akkor legyen most reklám”. A szünet után már más témára tértek át, ám Orbán még visszatért a kis intermezzóhoz: úgy látszik, nem mindenkit döbbentenek meg a fejlemények. Friderikusz lagymatagon tiltakozott, de nem sokkal később Orbán revansot vett. „Bízzon bennem” – jegyezte meg Friderikusz, mire Orbán: „Nem lesz könnyű.”

Friderikusz Sándor, az interjú záró kérdéseiben azt firtatta, gondol-e Orbán a visszavonulásra, feladja-e a Fidesz vezetését? Orbán kifejtette, amennyiben találnak jobbat nála, aki a Fidesz élén hatékonyabb munkát tud végezni, akkor igen. Egyelőre nincs erről szó, ha valakinek ilyen elgondolása van, akkor azt neki megmondaná. Ami a visszavonulását illeti, érzékeltette, oly mértékben része a magyar közéletnek, annak 16-18 éve olyan meghatározó egyénisége , hogy legfeljebb valamelyik tisztségéből távozik, de politikusi szakmáját még ha akarná se tudná feladni.

MTI Itthon

Demszky felelősnek tartja Orbánt is

Budapest főpolgármestere a Parlament előtti tüntetők hazaküldésére, a szélsőjobboldaltól való elhatárolódásra, a vandálok megbélyegzésére kérte vasárnap a Fidesz elnökét, valamint arra, hogy kérjen bocsánatot Budapesttől mindazért, ami az elmúlt héten történt.

MTI Itthon

Gyurcsány: Orbán csak egy dolgot vethet a szememre

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint Orbán Viktor egyetlen dolgot vethet a szemére: azt, hogy túl sokáig engedte, hogy Magyarország egy illúzió rabja legyen. A politikus erről csütörtökön Budapesten az MSZP és az SZDSZ fővárosi kampányzáróján beszélt.

hvg.hu Választás 2006

Debreczeni: a főszereplő Orbán Viktor

A most zajló súlyos válság főszereplője a hamis látszattal ellentétben nem Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor – írja Debreczeni József Robbantás című cikkében, a ma megjelent 168 órában . „Amíg nem távozik a magyar politikából, nem lesz béke, és nem lesz nyugalom”– állapítja meg a közíró az elmúlt hét eseményeit elemezve.

hvg.hu Gyurcsány-ügy

Napló: Sváby András Orbán Viktorral birkózott

Mintegy háromnegyed órán át próbált Sváby András fogást találni Orbán Viktoron – ám ellenfele kibújt a szorításokból, és nem sok híja volt, hogy padlóra küldje a meglehetősen indiszponált tévészemélyiséget. Kiderült, Orbán nem vállalna tisztséget egy szakértői kormányban, adócsökkentési javaslatait pedig jelentős kiadás-lefaragás egészítené ki. A beszélgetést, némileg rövidített és szerkesztett formában, az alábbiakban olvashatják.

MTI Itthon

"Gyurcsány áll nyerésre az Orbánnal vívott bokszmeccsen"

A magyarok többsége azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc a helyén maradna, mert megértette, hogy a kiszivárgott hangfelvételen a kormányfő nem önmagát hasonlította Pinokkióhoz, hanem a reformokat és a képviselők kiváltságainak eltörlését sürgette - véli hétfői helyszíni tudósításában a Libération című francia napilap.

MTI Itthon

Orbán nem megy ki a térre

Orbán Viktor nem megy el a Kossuth téri tüntetésre, mert nem szeretné, ha az lenne a látszat, hogy a Fidesz szervezte az elmúlt napok tüntetéseit, s a megmozdulásokat politikai célokra akarja használni.

MTI Itthon

Orbán: mérséklő hatást kell kifejteni

Orbán Viktor szerint Schmitt Pál helyesen tette, hogy elment oda, és a téren bejelentette a Fidesz kezdeményezését, amelynek lényege: Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot! Mérséklő hatást kell kifejteni - jelentette ki Orbán Viktor a kialakult helyzet kapcsán vasárnap este a tv2 Napló című műsorában.

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Pár nap múlva lekapcsolják a világ legrégebben üzemelő webkameráját

Pár nap múlva lekapcsolják a világ legrégebben üzemelő webkameráját

Magyar Narancs: Füzesgyarmaton verhető a Fidesz, és verik is

Magyar Narancs: Füzesgyarmaton verhető a Fidesz, és verik is