Az egészséges élet nem pénz dolga - állítják az orvosok. Mégis se szeri, se száma azoknak a vállalkozásoknak, amelyek igyekeznek meggazdagodni azokból, akik hajlandók áldozni az egészségükért.

"Ha mindenki napi 150 grammal, azaz egyetlen almányival több zöldséget, gyümölcsöt enne, Magyarországon 22 százalékkal csökkenne a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások száma, 40 százalékkal az infarktusos és 25 százalékkal a szélütéses halálesetek kockázata" - állítja Zajkás Gábor, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese. De hogy mennyi pénzt takaríthatna meg a társadalom, ha minden tagja egészségesebben táplálkozna, arra sem az Egészségügyi Minisztérium, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem tudott válaszolni a HVG-nek. Már a nyolcvanas évek óta készülnek viszont úgynevezett táplálkozási ajánlások, a legutolsó ilyen 2002-ben jelent meg. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által terjesztett, 80 ezer példányban kiadott brosúra tanácsai illúziórombolóan egyszerűek: naponta többször együnk teljes értékű gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, legalább napi egyszer húst és hetente halat, ellenben a cukrot, a zsiradékot, az alkoholt lehetőleg kerüljük.

Miközben a hivatalos táplálkozási ajánlás csak módjával jut el az érintettekhez, a különféle csodadiétákat ígérő olvasmányok szépen fogynak. Schobert Norbert két új könyvéből nyolc hónap alatt 230 ezer példányt adtak el, az enyhén szólva is vitatott Atkins-diétát (HVG, 2004. február 21.) népszerűsítő legújabb könyvekből 40 ezer darab fogyott, a női magazinok pedig szinte minden egyes számukban feltálalnak valamilyen tuti módszert. Zajkás - igaz, kevésbé látványos - receptje szerint viszont a fogyáshoz elegendő kevesebbet enni és kerülni a fölösleges kalóriákat, például a cukros üdítőket. Helyettük inkább tejet és - literenként 500 milligrammnál kevesebb nátriumot, viszont minél több magnéziumot és kalciumot tartalmazó - ásványvizeket érdemes fogyasztani. Sok helyen a csapvízzel sincs semmi baj, akit azonban zavar a klóros vezetékes víz, az körülbelül 20 ezer forintért vásárolhat magának víztisztító berendezést. Az egyszeri beruházás az interneten véleményt mondó használók szerint megéri, mivel a tisztított víz íze vetekszik az ásványvizekével.

A vegyszerfélsz miatt keresett biotermékek ára duplája-triplája a márkás nem bioárukénak. A kemikáliamentes napraforgóolaj litere csaknem 600 forint, a kis dobozos margarin 400 forintba, fél liter biogyümölcslé pedig 450 forintba kerül. De létezik félkilós biospagetti 500-600 forintért, szintén 500 grammos biomogyorókrém 1800-ért, sőt még vegetáriánus pecsenyezsír is, ebből 20 deka csaknem 500 forint. Ám a biocímke sem mindenható. "Biomüzlit például biztosan nem vennék - mondja az ökológus végzettségű Lánszki Imre, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat főigazgató-helyettese -, ugyanis miközben a permetezett gabonában kevés a vegyszermaradvány, a biotermékekben a kártevők miatt toxikus anyagok halmozódhatnak fel." A szakember szerint a vegyszerezett zöldségekkel sincs baj, de biocímkéset főleg a szabad földön termesztett zöldségfélékből érdemes választani.

Sokan esküsznek a vitaminok csodatévő erejére is, tavaly a GKI Piackutató Intézet szerint 207-féle vitaminkészítményre összesen 9,1 milliárd forintot költött a lakosság és az OEP. Az egyoldalú táplálkozást valóban kiegészíthetik a havonta 1500-3000 forintért megvásárolható, vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó készítmények, az immunrendszer erősítését azonban hiába várja tőlük a vásárló, "az ugyanis túl bonyolult ahhoz, hogy csak úgy erősítgetni lehessen" - mondja Füst György, a Magyar Immunológiai Társaság elnöke, hozzátéve: a reklámozott gyógyszereknél valószínűleg soha nem vizsgálták, milyen hatással vannak az immunrendszerre.

Mégis újra meg újra felbukkan egy-egy minden betegség ellen hatásosnak hirdetett készítmény. Ilyen az aloe vera, amelynek leve 4-8 ezer forintba kerül literenként, a 12-15 ezer forintos nonilé vagy a valamivel olcsóbb, akár házilag is elkészíthető kombuchatea. Füst és Zajkás is egyetért azonban abban, hogy egészséges embernek fölösleges ilyesmiket vásárolnia. "Egy liter aloe vera-lé előállítási költsége 1 dollár" - állítja az aloe verás üdítőt is forgalmazó X-Drink Kft. résztulajdonosa, Keresztes Attila, aki szerint a vásárlók horribilis árrés megfizetésével jutnak hozzá a főleg multilevel rendszerben terjesztett termékekhez. A meghökkentő árképzés másik példája, hogy egy internetes oldalon a - 7,5 decis - üvegpalackos nonilé 7 dollárral drágább, mint műanyag palackos társa, tehát az üvegért több mint 1300 forintot kell fizetni. Kínálnak még vércsoport-specifikus vitaminkészítményeket is a nagy gyógyszergyárak multivitaminjaiéhoz hasonló áron, a HVG által kérdezett orvosok azonban nem hiszik, hogy bármilyen összefüggés volna az emberek vércsoportja és vitaminigénye között.

Jól csengő varázsszó a zsírégetés is, így nem meglepő, hogy a zsírpárnák ellen is kapható csodaszer: karnitinnak hívják, és 4 ezer forintba kerül belőle hatvan szem. Györe István, az Országos Sportegészségügyi Intézet teljesítmény-élettani laboratóriumának főorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a szer csak sok mozgás mellett és nagy mennyiségben hat: naponta legalább 1 grammot kell bevenni belőle - és egy órát sportolni az eredményhez. Györe persze elsősorban a csodaszerek nélküli mozgást ajánlja, és hozzá kitartást, hiszen egy kétórás, olimpiai intenzitású triatlonversenyen is csak 50 gramm zsírt éget el a szervezet. Kellemesebb tanácsa viszont, hogy mindegy, mit sportol az ember, a legfontosabb az, hogy örömét lelje benne, és lehetőleg a szabad levegőn végezze.

De persze a sportolás sem megy ingyen. A mindenki számára elérhető kocogással vagy túrázással szemben néhány divatos sport milliókba kerülhet. A búvárkodás vagy hegymászás például egy 30-50 ezer forintos tanfolyammal indul, ehhez jön még a felszerelés, majd pedig az utazások ára. Búvárruhát bérelni is lehet, napi 15-20 euróért, a saját készlet azonban 200 ezer forintnál kezdődik, és érdemes vásárolni egy vízálló lámpát is 100 ezerért. A víz alatti világ megörökítésére szolgáló kamerák, fényképezőgépek ára változó: az eldobható kisebb gépek 5 ezer forint körül vannak, de a legkomolyabbak ára több millió forint. A hegymászás még ennél is drágább lehet, főleg ha valaki például egy alpesi csúcsot készül meghódítani. "Csak a hátizsákom tartalma megér 500 ezer forintot, a rajtam lévő ruha pedig még vagy 300 ezret" - állítja Pelikán István, a Magyar Hegymászóoktatók Egyesületének titkára, aki azt tapasztalja, hogy a súlyos balesetet szenvedő hegymászóknak sokszor megvan a drága felszerelésük, a sokkal olcsóbb tanfolyamot viszont megspórolták.

Az otthoni tornát levezénylő fitneszkazetták darabját már néhány ezer forintért is be lehet szerezni. Drágábbak az edzőtermi foglalkozások: a felkapottabb helyeken 10-18 ezer forintot is elkérnek a havi bérletért, a napi belépő pedig ezer forint körül van. Ha valaki személyre szabott edzéstervet szeretne, még havi körülbelül 30 ezer forintot kell fizetnie a személyi tréner szolgálataiért. Aki ezt sokallja, akár szakorvossal is készíttethet teljesítményfelmérést, amelynek ára tág határok között mozog. A sportkórházban 7500 forintért bárkin elvégzik a komplex vizsgálatot, de például a Danubius Hotels egyik szállodájában a honlapjuk szerint 20 ezer forint a fitneszvizsgálat, amely mindössze vérnyomás- és testzsírmérésből, valamint elbeszélgetésből áll; a légzésfunkciót is mérő terheléses EKG-ért újabb 18 ezer forintot kell leszurkolni.

A sportszerek világában is - miért éppen ott ne? - megjelent néhány csodamasina. Közös bennük, hogy reklámjuk szerint a használójuk aktív mozgás és megerőltetés nélkül is izmossá és karcsúvá válhat. A has- és egyéb izmokat elektromos impulzusokkal összehúzó ketyerék azonban Györe szerint egészségesebbé semmiképpen nem teszik az embert, hiszen a passzivitással a szívet és az érrendszert erősítő intenzív oxigénfelvételt is "megspórolja" a használó. Aki mégis hisz benne, kaphat 5 ezer és 20 ezer forintosat is, de fel kell készülnie arra, hogy némelyiket nem is olyan egyszerű úgy felragasztani, hogy összehúzza a megfelelő izmokat.

Akinek mindez nem elég, az költhet 6 ezer forintot például az elektromos sugárzás ellen védő ülőpárnára vagy 20 ezer forintot az ugyanilyen hatásúnak mondott takaróra, az állítólag a NASA által kifejlesztett, 110 ezer forintos matracra, a 40 ezer forintért kapható, biomágneses energiát sugárzó nyakláncra, 15-20 ezer forintos szépségvitaminokra, lecserélheti a teljes ruhatárát és lakása berendezését egy-egy színterápia kedvéért, a hatás fokozása érdekében pedig vehet még néhány varázskövet is. Ha minden jól megy, hamarosan a piacra dobják az intelligens ruhát is: egy Wearable Health Care System néven futó projekt során ugyanis a közelmúltban kifejlesztették azt az öltözéket, amely folyamatosan méri viselője testfunkcióit, és ha baj van, még az orvost is hívja. Pénzért tehát mindent kínálnak. Sehol sem árulnak viszont elegendő alvást, időt a napi ötszöri nyugodt étkezésre és stresszmentes munkahelyet, holott ezek az igazán fontosak.

HERMAN BERNADETT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Böjti lé

"Milyen léböjtkúra az, ahol a vezető nem veti meg a csülköt, és pörköltillat lengi be az étkezőt?

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Bizonytalan az egyiptomi vasúti tender, ami miatt orosz kézbe adnák a Dunakeszi Járműjavítót

Bizonytalan az egyiptomi vasúti tender, ami miatt orosz kézbe adnák a Dunakeszi Járműjavítót