Milyen a takarékos otthon?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A lakással, házzal kapcsolatos egyszeri kiadások gyakran kamatosan megtérülnek. Néhány ügyesen beépített szerkezet, berendezési tárgy ráadásul nem is pénzkérdés, hiszen nem drágább a hagyományos megoldásnál. Takarékos tippek ingatlantulajdonosoknak.

Ingatlanmenedzser

Magyarországon egyedülálló, légifotós ingatlankeresővel indult útjára a HVG Online új portálja, az Ingatlanmenedzser.hu. A kereső lehetővé teszi a kiszemelt környék bejárását az interneten keresztül. A portál egyben napi frissességű ingatlanhíreket, tippeket és tanácsokat közöl, kalkulátorokkal, a hirdetések kiemelésének számos lehetőségével segíti az ingatlanok gyors és hatékony megtalálását.
Ha kellő figyelmet fordítunk a lakás építésekor, átalakításakor az alapvető kellékek beszerzésére, nem csak anyagilag járunk jól, hanem környezetünket is kíméljük. A takarékos megoldások némelyike ráadásul nem is annyira pénz, mint inkább odafigyelés kérdése: a víztakarékos, kétállású karos csaptelepeket például gyakorlatilag egy árban kínálják a hagyományos karos csapokkal. Mindkettő egyetlen mozdulattal zárható és nyitható, viszont a kétállásúaknál létezik szerényebb és bővebb vízsugarat biztosító állítási lehetőség Takarékos üzemmódban ezekből akkor sem dől a víz, ha hirtelen mozdulattal fölcsapjuk a kart – mondja Béli Edit, lakberendező.

Ugyanez vonatkozik a WC-tartályokra: egy-kétezer forintos pluszköltséggel már beszerezhetünk kétállású nyomógombbal felszerelt tartályt. Egyes típusok két rekeszre vannak osztva: az egyikben több víz van, a másikban pedig kevesebb.

Ritkábban festhetünk

A fürdőszoba a gőz és páralecsapódás miatt hajlamos az „izzadásra”, ezért érdemes speciális falfestékkel kifesteni. Ennek használatával kivédhető a penészesedés, és a falfelület a csempéhez hasonlóan moshatóvá válik. Ezek a festékek a hagyományosakhoz hasonlóan színezhetőek, lehet őket erezni, márványozni, dörzsölni, bármilyen esztétikus felületet kialakítására alkalmasak. Igaz ugyan, hogy majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos változatok, de penészedésre hajlamos fürdőszobák, hőhidas belső helyiségek esetében több festést is kiválthatunk velük.

Láthatatlan védelem

Az ablakokra négyzetméterenként 7-10 ezer forint körüli összegért rakathatunk védőfóliát is. A láthatatlan megoldás több szempontból is megtérülő beruházás: az üveget kívülről nem lehet betörni, ráadásul a biztosító társaságok rács helyett is elfogadják. Így nem kell rácsra költenünk, az eredmény mégis hasonló. Ugyanebben az árban beszerezhetünk más típusú fóliát is: egyesek kiszűrik a bútorokat és textiliákat fakító UV-sugárzást, visszaverik a fényt, vagy átláthatatlanná teszik az üveget. Ez utóbbival ki lehet váltani a függönyt is. Más típusú fóliák hővédelemre is alkalmasak: nyáron nem engedik behatolni a nap melegét.

Jótékony üvegcsere

Ha teljes nyílászáró-cserére nem is futja, egy köztes megoldáson érdemes elgondolkozni:

jó állapotú régi típusú ablakainkat nem feltétlen kell modernebbre cserélni, elegendő a külső üveget termoüveggel kiváltani. Ennél a megoldásnál a belső üveg a helyén is maradhat. Ily módon egy új ablakok költségének töredékéért juthatunk a régieknél lényegesen jobban szigetelő nyílászárókhoz.

A cseréhez elegendő egy asztalos, aki megfelelő méretű vájatot készít a régi keretekre, és egy üveges, aki méretre szabja és beilleszti a hőszigetelő üveglapot. Négyzetméterenként 5-6 ezer forintos anyagköltségre számíthatunk, a munkadíj összege pedig szakembertől függ. Magát a cserét általában normál áron elvégzik.

Javítgatások helyett

A fürdőszoba és a konyha padlóburkolatára könnyen megsérülhet: bármikor érheti őket savas vagy lúgos vegyhatás, és gyakran koppannak rajtuk kemény, vagy éppen éles tárgyak is. Ha van tartalék padlólapunk, házilag is kioperálhatjuk a sérült elemeket, és egy kis ügyességgel vissza is pótolhatjuk. Mégis célszerűbb mindezt a vásárláskor megelőzni: ha magas kopásállóságú burkolatot választunk, nem lesz ilyesmire gondunk. Ezek a lapok ráadásul nem is kerülnek többe, csak alaposan körül kell nézni a piacon: gres lapokat például már 2500 forintos négyzetméterártól vásárolhatunk. Ezeket a tömör sűrítményekből préselt lapokat eredetileg garázsokhoz, külső teraszokhoz tervezik, de megfelelő színben és méretben belső burkolatnak is kitűnőek.

A terasz burkolatának kiválasztásakor ne tévesszen meg bennünket a mediterrán országokból származó lapok „fagyálló” felirata. Ezek gyakran csak az ő klímájukon bírják a fagyot, azaz a mínusz 3-4 fokot. Mindig kérdezzük meg az eladót, aki ismeri az erre vonatkozó nemzetközi jelöléseket! Általánosságban elmondható, hogy a PE IV. vagy PE V. kopásállóság a megfelelő, az ennél kisebb római szám nem jó padlónak: ezt a jelzést egyébként mindig feltüntetik.

Céltudatos fűtés

A már meglévő fűtőtestre szerelhetünk termosztáttal ellátott elzárót. Ez darabonként 5-10 ezer forintos beruházást jelent, viszont lehetővé teszi, hogy az egyes helyiségekben a központi termosztáttól függetlenül, más és más hőfokot állítsunk be: a gyerekszobában nyugodtan lehet melegebb, a konyhában pedig hűvösebb. Ily módon valamennyi helyiség hőmérsékletét külön-külön, fokra pontosan be tudjuk állítani. Mindez a ránk váró 30 százalékos energiaár-emelés előtt egy-két hónap alatt megtérül. Mielőtt megvesszük a szerkezetet, kérjük ki a fűtésszerelő véleményét, ugyanis nem mindegyik radiátor szelepei alkalmasak ilyesmire.

Kettő az egyben

A hideget és meleget többféleképpen kirekeszthetjük, vagy éppen bent tarthatjuk a lakásban. Klasszikus megoldás a redőny, amelynek leginkább nyáron vesszük hasznát, különösen, ha nem bírjuk a klímát: a világos színű műanyag redőnyök remekül visszaverik a hőt, és jól bírják a mechanikai megterheléseket is. Utólagosan, külső tokos rendszerrel bárhová felszerelhetőek, kicsi a helyigényük. A beszerelés költsége 10 ezer forintos négyzetméterárnál kezdődik, de léteznek szúnyoghálóval egybe épített típusok is, amelyek ennek többszörösébe kerülnek. A megoldás lényege, hogy a szúnyoghálót a redőnytokba szerelik be, és a redőnyhöz hasonlóan, de attól függetlenül működtethető.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség