Hitelek és szigetek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az idei Lakásvásár standjain közös tapasztalat született: mindenki hitelből vásárolt volna, akár budapesti garzont, akár pedig apartmant a Zöldfoki-szigeteken. Ki vesz mostanában ingatlant és mennyiért?

Az érdeklődők köre nem változott, ma is ugyanazzal a réteggel találkozunk, mint nyolc évvel ezelőtt – számol be tapasztalatiról Illy Gusztáv, az AL Holding ingatlanberuházó cégcsoport értékesítési vezetője. A látogatók leginkább az átlagos árú lakásokat keresték, nem jellemző sem a túl olcsó, sem pedig a túl drága ingatlanok iránti igény. A standnál főleg fiatal, 35-40 év alatti párok érdeklődtek, tipikusan gyermek nélkül. Mindez az igényekből is kitűnik: nagy lakást kevesen keresnek, és a legtöbben a 41-45 négyzetméteres, másfél-kétszobás lakásokat részesítik előnyben.

Az érdeklődők többsége hitelből venne lakást, elegendő készpénzzel a látogatóknak csupán elenyésző hányada rendelkezik. A tapasztalatok szerint a lízing-konstrukciót igénylő vevők száma is minimális. Illy Gusztáv úgy látja, hogy az elmúlt évekhez képest csökkent a vidéki érdeklődők száma: míg másfél éve lakásaik 40 százalékát vidéki vevőknek adták el, addig ma a leendő tulajdonosoknak csupán 25-30 százaléka érkezik vidékről, külföldi érdeklővel pedig alig találkoztak a vásáron.

Makettel domboríthatnak

A fővárosban és Győrött is beruházó Engel-csoport standja igencsak zsúfolt volt, rengetegen megfordultak a kiállított makettek között. A látogatók leginkább azon újépítésű lakások iránt érdeklődtek, amelyek különlegesek – mondja Michael Mevorach, az Engel magyarországi ügyvezetője. Ilyen például a bevezető áron kínált Csillagkert lakópark. Mivel a III. kerületben nagyon kevés az új beruházás, a látogatókat ez a projekt kifejezetten vonzotta. A Duna parton lévő Sun Palace iránt is sokan érdeklődtek, köztük néhány külföldi látogató is.

A szakember szerint a maketteknek különös jelentősége van: egy igazán jó minőségű darab jelzi, hogy a beruházó a lakások építésekor is igényes. Ezért a cég nagy hangsúlyt fektet a miniatűr épületek külalakjára is. Sok érdeklődő kifejezetten a név miatt is fölkereste standjukat: ma már a legtöbben nem csak a lakásokat, hanem a projektek fejlesztőit is megválogatják.

Olcsót hitelből, drágát önerőből

Köles Zoltán, a Várköz ingatlaniroda vezetője az érdeklődőket két alapvető kategóriába sorolja: a fiatal házasok leginkább 14-16 millió forintos középkategóriás lakásokat keresnek, amelyet hitelből fizetnek. A legtöbb érdeklődő ebbe a csoportba tartozik, míg egy szűkebb réteg 30-40-50 milliós ingatlanokat keres, és készpénzből vásárol. Ez a tehetősebb réteg a pénzéért némi extrát is elvár, legyen szó akár jó kilátásról, akár különleges szolgáltatásokról. A szakember több vidéki érdeklődővel is találkozott, és közülük sokan egyetemista gyermeküknek kerestek fővárosi lakást.

Érd környékén leginkább fiatal házaspárok kerestek új otthont, akik nem ritkán babakocsit tolva jelentek meg a vásáron – tudtuk meg Gyöngyösi Máriától, az dél-budai Art Immo iroda cégvezetőjétől. Szinte kizárólag kis értékű családi házak iránt érdeklődtek: a legnagyobb igény a 16 millió forint körüli, 2-3 szobás családi házakra vagy társasházi lakásokra volt, 20 millió forint fölé pedig nagyon kevesen merészkedtek. A standnál eladók is megjelentek, s olyan tulajdonos is akadt, akivel már konkrét időpontról is megállapodtak. A szakember szerint Érdre nagyon sokan szeretnének költözni, s olyannyira pörög az ottani ingatlanpiac, hogy számtalan ingatlanos megél belőle.

Családi küldöttség

A Somló Üdülőfalu Kft. standjánál elsősorban azok a látogatók érdeklődtek, akik idős szüleiket szeretnék Budapesthez közelebb költöztetni – tudtuk meg Szabó-Nagy Pétertől, a cég ügyvezetőjétől. A szakember külföldi érdeklőkkel szinte nem is találkozott, vidéki beruházók viszont fölkeresték standjukat. Őket elsősorban a beruházás elhelyezkedése, valamint az üdülőfaluhoz tartozó élményfürdő, idősek otthona és szálloda érdekelte. Számos látogató jelezte, hogy vidékről szeretné közelebb költöztetni családját, ugyanakkor a főváros túl drága számára.

Tapogatózás Dél felé.

Az újdonságnak számító Montenegró iránt inkább befektetők érdeklődtek, kisebb apartmant lényegesen kevesebben kívántak vásárolni. Az érdeklődés középpontjában a logisztikai centrumok és a hotelcentrumok állnak – mondja Tallósy Berta, az Adria Croing Ingatlan Iroda vezetője. A montenegrói fejlesztések még gyermekcipőben járnak, bár egy magyar cég már megkezdte egy szállodakomplexum építését Herceg Noviban. Ilyen beruházások a közeljövőben is várhatóak, és már érdeklődők is akadtak, elsősorban cégcsoportok. A standot külföldi befektetők, köztük angolok is fölkeresték. Magánszemélyek a montenegrói jelzáloghitelezés hiánya miatt nehézkesen juthatnak itt ingatlanhoz.

– Az érdeklődőket elsősorban a Zöldfoki-szigetek vonzotta standunkhoz, de a Kanári-szigetek vagy Marbella is sokak fantáziáját megmozgatta – mondja Gábor Brigitta, az Atlantic Group irodavezetője. Az ingatlanokat jellemzően még azok is hitelből vásárolják, akik a vételárat egyszerre is kifizethetnék. Ezt a jelenséget a hazainál jóval kedvezőbb külföldi hitelkonstrukciókkal magyarázza a szakember. A látogatók többsége befektetésnek szánja az itteni ingatlant, mivel ebben a régióban csak most várható az árnövekedési boom – mondja a szakember. Sokan több apartman vásárlását is tervezik, amelyből egyet megtartanak, a többit pedig 2-3 éven belül viszonteladják. A standnál néhány külföldi, elsősorban spanyol befektető is érdeklődött, de nem ez volt a jellemző. A szakember tapasztalatai szerint a vásáron fölbukkanó külföldiek inkább a szomszédos standokon is körülnéző kiállítók voltak, akik megmaradtak az érdeklődés szintjén.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség