10 ezer magyar turista a horvát Vir-szigetén

10 ezer magyar turista a horvát Vir-szigetén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A legtöbb turista magyar volt a horvátországi Vir-szigeten volt tavaly.

A legtöbb turista magyar volt a horvátországi Vir-szigeten volt tavaly. Ez annak is köszönhető, hogy az itt lévő ingatlanok 10 százaléka magyar tulajdonosok kezében van - mondta Vir polgármestere az MTI-nek, a budapesti Utazás kiállításon.

©

Kristijan Kapovic, a település és a 22 négyzetkilométeres sziget bemutatkozása alkalmából beszélt arról, hogy a szigeten lévő mintegy 10 ezer ingatlanból ezernek magyar tulajdonosa van. A legtöbb külföldi ingatlanbirtokos szlovén, nagyjából kétezer épület van a tulajdonukban, számban utánuk következnek a magyarok.

A korábban engedély nélkül épült apartmanok 2006-os tömeges bontása után mára legalizálták az ingatlanokat, s a település tavaly nagyszabású turisztikai fejlesztésekről is határozott. Zdenko Micic, Vir idegenforgalmi szervezetének vezetője azt mondta: tavaly rekordot döntve - az előző évhez képest 13 százalékos növekedéssel - 910 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szigeten.

Az oda látogató mintegy 10 ezer magyar turista együttesen 110 ezer éjszakát töltött a Zárához (Zadar) közeli területen. A turisztikai fejlesztések között említette, hogy a sziget 19. századi világítótornya az idei évtől ötcsillagos szálláshelyként működik, s a szigeten csaknem 400 magántulajdonú apartman kínál szállás lehetőséget.

Tervezik egy négycsillagos hotel építését, valamint egy kemping és új kikötő kialakítását. Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője hozzátette: Vir az egyetlen olyan horvátországi település, ahol a vendégforgalmi statisztikákban a magyarok állnak az első helyen, míg a teljes horvátországi turisztika szempontjából Magyarország a 9. legjelentősebb küldő ország.

A sziget vezetőinek reményei szerint Viren az idén meghaladhatja az egymilliót a vendégéjszakák száma, s ezzel bekerülnek a 20 leglátogatottabb horvát település közé.

Hozzászólások