Így mentené Matolcsy a devizahiteleseket

Így mentené Matolcsy a devizahiteleseket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Matolcsy György egy május 12-én kelt levélben tájékoztatta álláspontjáról a Bankszövetséget - írta a Reuters.

Matolcsy György egy május 12-én kelt levélben tájékoztatta álláspontjáról a Bankszövetséget - írta a Reuters. A hírügynökséghez eljutott levél szerint a kormány azt is el kívánja érni, hogy a bankok 2013-ban és 2014-ben is fizessenek különadót. Ennek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka volna.

©

A miniszteri levélből az is kiderül, hogy a kormány szigorú feltételekhez kötné a kilakoltatási és árverezési moratórium feloldását. A Reuters beszámolójának megjelenése után az eurót 269,70 forinton jegyezték, a forint így nyolcheti mélypontra gyengült. A hír megjelenése előtt 268,60 forint körül volt egy euró a nemzetközi devizapiacon.

A bankok elfogadhatónak tartják, hogy a kormány a 15-20 millió forintos hitelnél húzza meg a segítség határát, és az árverésekre a moratórium feloldását követően negyedévente csak az érintett ingatlanok öt százalékánál kerülhessen sor - mondta néhány napja a Napi Gazdaságnak Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, aki a Magyar Bankszövetség nevében tárgyal a kormánnyal a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatokról.

©

A devizahitelek átváltása szerinte kezelhetetlen terheket jelentene, és ebben elmondása szerint teljes az egyetértés a felek között. Gyuris a korábban felröppent hírekre reagálva elmondta, hogy árfolyamfixálásról sincs szó, a tervezett megoldást szavai szerint valamiféle "pulzáló védőernyőként" kell elképzelni, ami a svájci franknál 190 forint feletti sávot jelentene. "Az adósokat a túlzott kilengésektől így 90 százalékban piaci eszközökkel lehet mentesíteni" - mondta.

Gyuris szerint elfogadható lenne az a megoldás, hogy az árverésekre negyedévente csak az érintett ingatlanok öt százalékánál kerülhessen sor. A bankvezető zerint a jelenlegi egyezetések alapján kijelenthető, hogy július elsején feloldják a kilakoltatási moratóriumot.