Totális forradalom: Eltűnő terek, utcák és nevek Budapesten

Totális forradalom: Eltűnő terek, utcák és nevek Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Kapkodni kell a fejünket manapság Budapesten, hiszen olyan gyorsak a változások.

Kapkodni kell a fejünket manapság Budapesten, hiszen olyan gyorsak a változások. Zászló, utcák, terek és megállónevek kerülnek a süllyesztőbe e mostani forradalmi hevületben. Július elsejétől immár teljes lesz a lista, hiszen életbe lépnek a még nem hatályos rendeletek. Íme az Ingatlanmenedzser rövid áttekintése arról, ami több százezer ingatlantulajdonosnak okozhat fejfájást és kellemetlen utánajárást okmányirodákban és más hivatalokban.

©

A Fővárosi Közgyűlés 2011 áprilisában jó adag közterület keresztapja lett. Ennek nyomán például Széll Kálmán lett a Moszkva tér, Nándor utca az első kerületi Petermann bíró utca, Sinkovits Imre átvette a hatalmat az óbudai Ságvári Endre utca házfalain, a Nagybátonyi utcát pedig ezentúl Hidegkúti Nándor utcának hívják. Ságvári száműzése a XXI. kerületben is megtörtént, ott Popieluszko neve kerül fel a táblákra. Nem maradhatott Ferenc József sem, a nevével jelzett metró és villamosmegálló Corvin Negyed nevet vett fel a közelben tevékenykedő Futureal Csoporttal folytatott tárgyalások után.

Óbudán a Harsánylejtőt Kocsis Sándorra változtatták. Ennek az az érdekessége, hogy az egyik nagy ingatlanfejlesztő cég, a magyar BIF Nyrt. Harsánylejtő néven hirdette meg három milliárd forintos megaprojektjét és egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy ezen változtatott volna. Tehát vagy projektnevet vált, vagy nem létező helyre hirdeti a beruházást.

Átkeresztelések miatt érintett BKV-megállók
(2011 július 1-től, nem teljes lista)

Eddigi név                                    új név                                 busz              villamos      HÉV, Metró
Margit híd H                       Margit híd, budai hídfő H     86, 91, 191,          4, 6, 17           H5
Árpád híd H                       Szentlélek tér H                     29, 34, 106,          1, 1A                H5
Üllői út/Ferenc körút        Corvin negyed M                    914, 914A,             4, 6                 M3
Baross u./József krt.       Harminckettesek tere            9, 109, 83,             4,6 
Fehérvári út                      Újbuda-központ                       53, 150, 86          4, 18, 41         M4
Budafoki út (4-es vill.)     Szerémi sor                             86, 212, 33,           4 
Budafoki út (6-es vill.)     Budafoki út (Karinthy F. út)         86, 33                6 

A nyolcadik kerületieknek is kijutott: az Erdélyi utca Bauer Sándorra módosult, a Köztársaság névnek sem volt maradása, helyére II. János Pált költöztették. Az egyházi vonal megjelenik több más kerültben is. Csepelen a már említett Popieluszko mellett (lengyel pap) Károli Gáspár is szerepet és táblát kapott, leváltva a Tanácsház tér névadóját. Ugyancsak a csepelieknek kell megtanulni mostantól, hogy az Áruház tér mostantól Görgei Arhúr tér.

©
©

Ferihegyet is elfújta a szél,  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett a légikikötő hivatalos neve, ez szintén magával vonta két BKV megálló nevének megváltoztatását. A megállóhelyek átnevezéseiről a 2011. évi Paraméterkönyv elfogadása után kiadott Főpolgármesteri Hivatal Kezelői Nyilatkozata rendelkezik, így a Stadion metrómegálló és a kapcsolódó felszíni megállók Puskás Ferenc Stadion névre történő módosításáról is.

©

Az Ingatlanmenedzserhez eljuttatott BKV-tájékoztatás szerint „megállóhelyi névváltoztatási feladatok generálódtak építkezések, megállóhely áthelyezések, valamint közintézmény nevének megváltozása miatt”. Például ezért kellett hozzá nyúlni a bevezetett Roosevelt tér névhez (Széchenyi István lett belőle), a Földváry utcához (Hentes utca az új név), a Násznagy utca viszont úgy szűnik meg, hogy még az utca is eltűnik, hiszen József Attila tér a hivatalos elnevezése.(?!) Szintén nyoma veszett a 80,81 és 907-es buszok által érintett Szentmihályi útnak, júliustól ugyanis Zsivora parknak hívják.

©

A BKV Zrt. folyamatosan cseréli tájékoztatási eszközeit, így már frissítette az összes menetrendi laptáblát, autóbusz- és villamos oldaliránytáblát, valamint az elektronikus adatállományt. A metró területén található statikus és elektronikus tájékoztatási eszközök cseréje jelenleg zajlik, itt az átvezetéshez több időre van szüksége társaságnak.