A családos fiatalok készülnek a legjobban a lakáskiadásokra

A családos fiatalok készülnek a legjobban a lakáskiadásokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Főleg a gyermekes családok készülnek fel tervezéssel és rendszeres megtakarítással a lakáscélú kiadásokra.

Főleg a gyermekes családok készülnek fel tervezéssel és rendszeres megtakarítással a lakáscélú kiadásokra. Az OTP Öngondoskodási Index szerint a válaszadók 12 százaléka rendelkezik lakás-előtakarékossági számlával.

A pénzügyi öngondoskodást szolgáló termékek közül csak az életbiztosítás, a váratlan kiadásokat szolgáló, illetve a nyugdíjcélú megtakarítások gyakoribbak ennél a konstrukciónál. Legnagyobb arányban (21 százalék) a 30-39 éves korosztálynak van lakás-takarékpénztári számlája. A gyermekes családok is felülreprezentáltak a számlatulajdonosok körében. A pályájukat kezdő 18-29 éveseknek pedig 14 százaléka tervezi a belépést. 

©

A lakás-előtakarékossági számlával rendelkezők közel négyszer akkora arányban tervezik meg több évre előre a pénzügyeiket, mint azok, akiknek nincs ilyen számlájuk. Ennek is köszönhető valószínűleg, hogy az "előtakarékoskodók" 10 százalékponttal nagyobb arányban látják nagyrészt, vagy teljesen kiszámíthatónak hosszabb távon a pénzügyeiket. 

Az előrelátás azért is kifizetődő, mert a lakás-takarékpénztári rendszeres megtakarítások révén a lakáscélú terveket állami támogatással lehet megvalósítani. Az állami támogatás mértéke a befizetett összeg 30 százaléka, de maximum évi 72 ezer forint lehet. Ráadásul rendkívül kedvező kamatozású forint alapú lakáskölcsön vehető vele igénybe, amely a havi fix törlesztőrészlete miatt jól tervezhető.A lakás-takarékpénztári forrásokat nemcsak lakóingatlan vagy lakótelek vásárlására, hanem közműépítésre, a lakás bővítésére, felújítására és szinte minden beépített berendezés - például konyhabútor, beépített szekrények, tűzhely, légkondicionáló berendezés - finanszírozására is. A szerződéses összeg pedig közeli hozzátartozó lakáscéljaira is fordítható.

 

Az OTP Öngondoskodási Index kutatást az OTP Bank megbízásából az Ipsos Zrt. készítette 2011. szeptember 29. és október 5. közötti adatfelvétellel, a bankszámlával rendelkező, 18-70 éves magyarországi lakosság körében. A felmérés országos, reprezentatív mintán, 1000 fő megkérdezésével zajlott.

Hozzászólások