Albérlők tízezreit fenyegeti veszély

Albérlők tízezreit fenyegeti veszély

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Közvetlenül az ingatlan bérlőjétől lehetne behajtani az elmaradt távhő-díjakat - javasolja a KDNP.

Közvetlenül az ingatlan bérlőjétől lehetne behajtani az elmaradt távhő-díjakat - javasolja a KDNP.

Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat szerint a távhőszolgáltatásról szóló 2005.évi törvény hatályos rendelkezései szerint a távhő-szolgáltatási díjnak a bérlő vagy a használó által történő megfizetéséért a tulajdonos közvetlen helytállási kötelezettséggel tartozik.

©

A jelenleg hatályos szabályozás alapján az a gyakorlat alakult ki, hogy a bérlő vagy a használó által meg nem fizetett távhő-szolgáltatási díjakat közvetlenül a tulajdonostól hajtották be, anélkül, hogy erre a bérlőnél, illetve a használónál kísérletet tettek volna.

A módosítással ezt a gyakorlatot szeretnék visszaszorítani, illetve megszüntetni, valamint a bérlők, illetve használók részéről több esetben tapasztalt kritikus fizetési morálon kívánnak javítani. A változtatással - indokolja Bús Balázs KDNP-s képviselő saját javaslatát - általánosan érvényesülne az az eredeti jogalkotói szándék, hogy a távhő-szolgáltatási díjak megfizetése közvetlenül és elsődlegesen a fogyasztót (felhasználót) terhelje, és ezen kötelezettség alól a tulajdonos helytállási kötelezettségére tekintettel ne mentesülhessen.

Amennyiben a távhő-szolgáltatási díjak érvényesítése a bérlő vagy a használó vonatkozásában nem vezet eredményre a tulajdonos helytállási felelőssége - összhangban a hatályos joggyakorlattal – továbbra is fennáll - olvasható a módosításban.

Hozzászólások