Dupláztak a befektetők régiónkban

Dupláztak a befektetők régiónkban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanpiac befektetési forgalma 8,7 milliárd eurót ért el 2011.

A közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanpiac befektetési forgalma 8,7 milliárd eurót ért el 2011. november végéig, ami a tavalyi több mint kétszerese – derül ki a CBRE legfrissebb adataiból.

Az év végéig lezáruló ügyleteken alapuló számítások szerint a 2011-es év a régió harmadik legerősebb éve lehet. A teljes befektetési forgalom ugyan elmarad a csúcsévnek számító 2007-es teljesítménytől (14,6 milliárd euró), de közelít a 2008-as év 9,5 milliárd eurós forgalmához.

2011 erős teljesítménye ellenére az eurózóna folytatódó válsága okozta bizonytalanság a legtöbb közép-kelet-európai ország piacára áramló befektetési tőkére hatással van. Az októberi és novemberi eredmények alapján az év negyedik negyedévének forgalma (550 millió euró) jelentősen elmarad az év többi negyedévének átlagától (2,5 milliárd euró/negyedév).

A lassulás ellenére a régióban a lengyel, cseh és orosz dominancia továbbra is fennáll mind a lezárt tranzakciók, mind a tárgyalás alatt álló ügyletek tekintetében. Az elmúlt hetekben tapasztalt kockázatok emelkedése pedig már hatással van a magyar és a dél-kelet-európai piacokra is, ami általában ezen piacok iránt érzett csökkenő érdeklődésben mutatkozik meg a nemzetközi befektetői közösség részéről. A román piac némi aktivitásának kivételével Dél-Kelet-Európa ingatlanpiaca csendes maradt nyár óta a számos lezárt tranzakcióval rendelkező első félév után.

Hozzászólások