Kedden nyit a felújított Tugendhat-villa Brnoban

Kedden nyit a felújított Tugendhat-villa Brnoban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Kedden ismét megnyitja kapuit a világörökség részét képező brnói Tugendhat-villa.

Kedden ismét megnyitja kapuit a világörökség részét képező brnói Tugendhat-villa. A funkcionalista építőművészet egyik gyöngyszemének tekintett épület felújítási munkálatai két évet vettek igénybe.

A helyreállítás során még annak az eredeti félkör alakú, fából készült falnak egy darabja is visszakerült az épületbe, amely egykor az étkezőt határolta. A látogatók fejenként 350 korona (4 ezer forint) ellenében, legfeljebb húszfős csoportokban járhatják be a villát, amely üveg homlokzatával, nyitott tereivel és karcsú, krómozott felületű acéloszlopaival, illetve acél tartógerendáival ma is korszerűnek számít. 

A villát a híres német építész, Ludwig Mies van der Rohe tervezte 1928-ban a Tugendhat család számára, akik 1930 decemberében költöztek be az épületbe. Néhány évvel később azonban, a nácik jelentette fenyegetés miatt elhagyták Csehszlovákiát.

Az épület Van der Rohe radikális építészeti stílusának jegyeit viseli magán, amelyek nagy hatással voltak a 20. század egészének építészetére - mondta el Pavel Ciprian, a Brnói Városi Múzeum munkatársa. Az épület szobái, illetve a külső és belső terek közötti határvonalak elmosódásának eredményeképpen a villa fő helyisége és a környező kert egységes hatást kelt.

Hozzászólások