Orbán egyik kegyeltje halmozza az adósságot

Orbán egyik kegyeltje halmozza az adósságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Kaposvár önkormányzatának az adóssága 2007 és 2010 között jelentősen, 8,1 milliárd forintról 18,8 milliárd forintra...

Kaposvár önkormányzatának az adóssága 2007 és 2010 között jelentősen, 8,1 milliárd forintról 18,8 milliárd forintra emelkedett - állapította meg pénteken közzétett jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az új Agora központ Kaposváron

A megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzés eredménye szerint Kaposvár felhalmozási költségvetésének az egyenlege folyamatosan negatív volt, ez az adott időszakban összesen 14,8 milliárd forint felhalmozási forráshiányt okozott. A pénzügyi egyensúly fenntartása - az összességében 2,5 milliárd működési forrástöbblet ellenére - külső forrás bevonásával volt biztosított.

Idén készüélt el az új piac - sok milliárd forintért

 

A 2011-2013-ban esedékes kötelezettségek várható összege 4,0 milliárd forint, 7,2 millió svájci frank, a 2013 után várható kötelezettség összege 13,3 milliárd forint és 31,1 millió svájci frank. Az önkormányzat 2010-es év végi szállítói tartozása 1,3 milliárd forint, ebből a lejárt tartozás 0,3 milliárd forint volt. 

©

 

A jelentés szerint a város bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedései (ingatlanok, eszközök bérbeadása, értékesítése, térítési díjak emelése, intézményátszervezések és feladatváltozások, ezzel együtt járó jelentős létszámcsökkentések) 2007 és 2010 között 3,9 milliárd forinttal javították a pénzügyi helyzetet. A kockázatot csökkentheti, hogy a forgalomképes ingatlanvagyon szükség esetén felhasználható az adósság visszafizetésére - írta az ÁSZ, hozzátéve: mindezek alapján az önkormányzat pénzügyi egyensúlya rövidtávon biztosított.

©

 

Emellett mutassa be a közgyűlésnek az önkormányzat és a minősített többségi tulajdonú gazdasági társaságai aktuális pénzügyi helyzetét, az önkormányzatnak a gazdasági társaságai felé fennálló követeléseit, az önkormányzat folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseihez szükséges belső és külső források rendelkezésre állását, és ebből a szempontból értékelje az önkormányzat beruházásait, a kockázatokat és az azok mérséklését szolgáló intézkedéseket.

Az ÁSZ azt javasolta Kéki Zoltánnak, Kaposvár címzetes főjegyzőjének: kísérje figyelemmel a jövőbeni várható - árfolyam-, kamat- valamint visszafizetési - kockázatokat, a minősített többségi tulajdonú gazdasági társaságok kötelezettségeinek alakulását, azoknak az önkormányzat likviditására, pénzügyi-egyensúlyi helyzetére gyakorolt hatását, a garancia- és helytállási kötelezettségvállalás kockázatait, és legalább félévente tájékoztassa a közgyűlést azok alakulásáról. Gondoskodjon továbbá arról, hogy a jövőben az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalásokról szóló közgyűlési előterjesztések tartalmazzák a visszafizetés forrásait, a kamat- és árfolyamkockázat várható kihatásait.

A számvevőszék Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesternek azt javasolta, hogy a pénzügyi egyensúlyi helyzet javítása érdekében terjesszen a közgyűlés elé egy olyan intézkedési tervet, amely tartalmazza a folyamatban lévő és a tervezett beruházások teljes körű felülvizsgálatát az adósságszolgálat szerkezetének áttekintését, az intézményi gazdálkodás és struktúra felülvizsgálatát, átalakítását a kötelező feladatellátás elsődlegességének biztosítása mellett. 
Az önkormányzati kötelezettségek növekedése mellett a minősített többségi tulajdonú társaságok kötelezettségei is befolyásolhatják az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát. A társaságoknak 2011-től 262 millió forint pénzintézeti kötelezettséget, 10 millió forint és 4670 ezer svájci frank, 53 ezer euró lízing- és 227 millió forint szállítói tartozást kell rendezniük. Kockázatot hordoz, ha ezek nem teljesítése esetén a bíróság korlátlan és teljes felelősséget állapít meg az önkormányzat terhére - állapította meg a számvevőszék. 
Az önkormányzat a vizsgált időszakban folyószámla- és munkabérhitel felvételére kényszerült az átmeneti likviditási problémák kezelése miatt, a fejlesztési forráshiányt hosszú lejáratú fejlesztési célú hitellel, illetve kötvénykibocsátással kezelték, mindeközben 11,9 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre. Az ÁSZ kitért arra, hogy az önkormányzat pénzintézeti kötelezettségeinek állománya 2010. december 31-én 11,1 milliárd forint és 34,5 millió svájci frank, a szállítói tartozás 1,3 milliárd forint, a cégvásárlás 1,2 milliárd forint volt.
Hozzászólások