A létesítményt a tervek szerint az idén májusban adják át - közölte a beruházó Somló Spirit Kft. ügyvezetője. A projekthez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mezőgazdasági termékek értéknövelése címen 338 millió forint pályázati forrást biztosított.
Orbán Viktor kormányfő tavaly nyáron az egyik első miniszterelnöki beszédében megigérte, hogy szabadabb lesz a pálinkafőzés, kevesebb korlátot állít a kormány. Később ennek megfelelő törvény is születetett, s ez több beruházást is generált.
A somlóvásárhelyi cég terveik szerint az üzem fő terméke a Somló hegyen termett szőlőből készült, fahordóban érlelt pálinka lesz, de ezen kívül törkölyből és erdei gyümölcsökből is készítenek pálinkát. A somlóvásárhelyi pálinkafőzdében évente több mint 350 tonna gyümölcs feldolgozására lesz lehetőség, és ez a gyártókapacitás százezer palack pálinkának felel meg.
Az ügyvezető tájékoztatása szerint az 1100 négyzetméteres üzemcsarnok 3,8 hektáros építési területen létesül, a látványfőzde kétszintes, zöld tetővel fedett 'dombház' lesz. A lepárló helyet ad a gyümölcs beérkezésétől a palackozott végtermék távozásáig minden folyamatnak - tette hozzá. Fehér Péter közlése szerint a gyümölcspálinkáikhoz a legjobb minőségű hazai alapanyagot fogják beszerezni.