Sorsára hagyják a Kernstok-villát

Sorsára hagyják a Kernstok-villát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Nyergesújfalu időlegesen lemondott a Kernstok-villa felújításáról, mivel az önkormányzatnak nincs 60 millió forint...

Nyergesújfalu időlegesen lemondott a Kernstok-villa felújításáról, mivel az önkormányzatnak nincs 60 millió forint önrésze a felújításra elnyert 93 millió forinthoz. Mihelik Magdolna (Fidesz-KDNP) polgármester szerint korábban több fordulós közbeszerzési eljárást folytattak le a megnyert pályázathoz kapcsolódva. A legutolsó érvényes ajánlat is magasabb lett, mint a korábban tervezett összegek. Ezen kívül az önkormányzat nem vehet fel annyi hitelt, amennyi az önrészhez kellene.

A pályázat szerinti felújítás során teljesen átalakították volna a villát, többek között liftet szereltek volna az épületbe, alkotóházat és művészellátót alakítottak volna ki, ezzel az épület elveszítette volna korhű hangulatát. Az önkormányzat hosszú távon nem mondott le a villa felújításáról, de azt szerényebb keretek között, az eredeti állapotot idéző formában képzelik el.

A villa rossz állapota miatt jelenleg nem látogatható. Az elmúlt évtizedekben működött benne kozmetikai szalon, fogorvosi műhely, de nagy átalakításokat nem végeztek rajta. Megvan a terasz, Kernstok falócája, cserépkályhája és a nappali is korhű állapotú.

A villát 1912-ben építtette a magyar avantgárd egyik leghíresebb festőjeként számon tartott Kernstok Károly, a Nyolcak néven ismertté vált művészcsoport egyik vezéregyénisége. A magyar művészeti élet olyan tagjai fordultak meg itt, mint Feszty Árpád, Ady Endre vagy Czóbel Béla. Itt működött a Tanácsköztársaság alatt Kernstok művészeti szabadiskolája, növendékei közt volt Derkovits Gyula.

Hozzászólások