Okosabbak lehetnénk, ha rovarokat ennénk
Nagyobb agy és fejlettebb gondolkodás lehetne az eredménye, ha maradtunk volna a rovarfogyasztásnál.
Az élelem megtalálásával összefüggő kihívásokat már régóta a főemlősök fontos evolúcióalakító faktorának tekintik a tudósok. A Washingtoni Egyetem munkatársainak kutatása szerint a rovarfogyasztásnak pozitív hatása lehetett volna az emberszabásúak kognitív képességeinek fejlődésére, és ezzel összefüggésben az eszközhasználati készségekre is.
A Journal of Human Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rovarok ugyanis a nagyobb állatoknál és a növényeknél jobban rejtőzködnek, így nehezebben fellelhetők és hozzáférhetők, fokozott ügyesség kellett volna a folyamatos beszerzésükhöz.
A tudósok a kutatás során öt éven át tanulmányoztak csuklyásmajmokat. Az alapvetően érett gyümölcsökkel táplálkozó majmok a növényi táplálék évszakok miatti elmaradásakor tartalékélelemként vadásztak rovarokra. A kutatók szerint az elsődleges élelem szezonális elérhetetlensége miatt tartalékként rovarokat fogyasztó állatoknál hangsúlyosabbak azok az agyi területek, amik közvetlenül vagy közvetetten az élelemszerzésért felelősek.
Az Amanda Melin és társai által jegyzett tanulmány megállapításai szerint a rovarokat kereső és fogyasztó állatoknál nagyfokú ügyesség, magasabb szintű eszközhasználat és kritikai gondolkodás figyelhető meg, mint a könnyebben hozzáférhető élelmekkel táplálkozó társaiknál.