WB-tragédia: Morvai feljelentése a Központi Nyomozó Főügyészséghez került

WB-tragédia: Morvai feljelentése a Központi Nyomozó Főügyészséghez került

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította a Budapesti Nyomozó Ügyészség azt a feljelentést, amelyet Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő tett rendőrök ellen a West Balkán-ügyben, segítségnyújtás elmulasztása miatt - közölte Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettes pénteken az MTI-vel.

A fővárosi főügyészhelyettes elmondta: a feljelentésben foglaltak katonai bűncselekmény gyanúját vetik fel, a katonai büntetőeljárás alá tartozó ügyek nyomozása pedig a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. 

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta: szerdán lejárt a 72 órás határidő, amely alatt a Legfőbb Ügyészségnek döntenie kellett arról, indít-e büntetőeljárást Morvai Krisztina vasárnap tett feljelentése nyomán a rendőrségi ügyeletesek szerepének tisztázására. A Legfőbb Ügyészség aznap az MTI megkeresésére azt közölte: a feljelentést nem nekik kell elbírálniuk, hanem a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti Nyomozó Ügyészségnek, ezért azt megküldték ez utóbbi szervezetnek. 

A fővárosi Nyugati téren lévő West Balkán nevű - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. 

©

A Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt szerdán kihirdetett, elsőfokú ítéletében halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt két év nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamást, Csanádi József rendezvényszervezőt és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt. A szóbeli indoklásban a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vasárnap közölte az MTI-vel, hogy az ügyben rendőrök ellen feljelentést tett segítségnyújtás elmulasztása miatt. Közleményében azzal indokolta a feljelentést, hogy a tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérni, de a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek. 

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek elmondta: nem várták meg a Legfőbb Ügyészség intézkedését az ügyben, hanem még hétfőn soron kívüli belső vizsgálatot rendeltek el. A telefonos bejelentés hangfelvételének vizsgálata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a telefonügyeletes sem szakmai mulasztást, sem vétséget nem követett el, ezt a hangfelvételt és annak szó szerinti leiratát csatolták a bizonyítékokhoz, azt a bíróság az ítélet indoklásához is felhasználta - tette hozzá.