szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért elrendelte kényszergyógykezelését csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék annak a 61 éves férfinek, aki tavaly ősszel baltával és késsel akarta megölni 14 éves unokáját Keszthelyen.

Az emberölés kísérlete miatt bíróság elé állított férfi volt feleségével és unokájukkal élt egy házban. A 14 éves fiú a szobájában számítógépezett, amikor a nagyapja egy nejlonzacskóba csavart késsel és egy kisbaltával a kezében rövid szóváltás után rátámadt.

A baltával többször fejbe vágta a fiút, a késsel is próbálta megszúrni, de az unokának sikerült a lakásban elrejtőznie, majd az utcára menekülve a szomszédoktól kért segítséget. Az orvos szakértő szerint a fiú nem szenvedett közvetlen életveszélyt okozó sérülést.

A bíróság előtt a vádlott nem tett vallomást, de a nyomozati iratokból felolvasott korábbi nyilatkozataiból az derült ki: téveszmésen azt állította, hogy hipnotizálták.

A nagymama vallomásában beszámolt arról, hogy volt férje néha zavartan viselkedett, 10-12 éve pedig őt is megtámadta. Zavarodottsága miatt korábban már gyógykezelték, évekkel ezelőtt hivatalosan is betegnek minősítették, de gyógyszereit nem szedte és orvoshoz sem járt.

Az orvosi szakvélemény megállapította, hogy a vádlott téves eszmékkel jellemzett hasadásos elmezavarban szenved, így követte el a bűncselekményt is. A Zalaegerszegi Törvényszék ezért az ügyészi indítvánnyal megegyezően - a büntethetőséget kizáró ok miatt - felmentette a vádlottat az emberölés bűntettének kísérlete alól, de elrendelte a kényszergyógykezelését. Az ügyész és a vádlott is tudomásul vette a döntést, így az ítélet jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!