Megbékélés és szarkazmus: a kormány két arca

Utolsó frissítés:

Szándékos fogás vagy öntudatlan hiba, hogy a visszafogott, békülékeny, magát a "nemzeti közép" miniszterelnökeként azonosító Medgyessy Péter kormányának szócsöve az agresszív, szarkasztikusan szellemeskedő, az ellenzéket megvetéssel kezelő Gál J. Zoltán? A miniszterelnök és a kormányszóvivő stílusának feltűnő ellentétére legalább két magyarázat kínálkozik.

Az egyik: dilettantizmus, kelet-európai slendriánság. Senki nem gondolt arra, hogy a szóvivő beszédstílusa és szerepfelfogása - a kormányálláspont közvetítése helyett önálló megnyilatkozásoknak ható megjegyzéseivel - milyen szembeötlő ellentétet képezhet a politikai táborok közötti társadalmi megbékélésnek a miniszterelnök által oly hangsúlyosan szorgalmazott gondolatával. Ez hiba, hiszen hiteltelenné teszi egymást a két ellentétes imázs.

A másik: rafinált megfontolás, kiszámított hatásmechanizmus. A fentieket tudatosan szem előtt tartva választották a szocialisták a kormány szócsöve helyett inkább a kormány ökleként szereplő Gál J.-t. Ezzel két legyet üthetnek egy csapásra. A kettős arculat előnye, hogy a szerepek egységesek maradnak, a kormánypártiság mégis mindenkinek a szája íze szerint való lehet: aki a megbocsátást, bölcs belátást, felülemelkedő nagyvonalúságot szeretné, annak ott van Medgyessy; aki a harcos, leugatós, szarkasztikus szembenállást, annak pedig Gál J.
Lehet választani.