ORTT: új elnök, MTV: hárompárti kuratóriumi elnökség

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés megválasztotta Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió Rt. korábbi elnökét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökévé. A Fidesz ismét kivonult a parlamentből, mielőtt az Országgyűlés megválasztotta volna a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének két hiányzó tagját, akikre az MDF tett javaslatot; az MTV kuratóriumi elnökségében nincs a Fidesz által delegált tag.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége hiányzó két tagjának megválasztása előtt Rogán Antal (Fidesz) azt indítványozta, ne tegyék fel szavazásra az MDF újabb két jelöltjét, mivel a Fidesz törvénytelennek tartja a jelölési eljárást. A képviselők többsége a javaslatot leszavazta, ezt követően a Fidesz-frakció kivonult az ülésteremből. Az Országgyűlés a testület tagjává választotta az MDF két újabb jelöltjét, Kozma Huba korábbi MDF-es képviselőt és Kerekes Pált. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a kuratóriumi elnökség elnöke a szocialisták által jelölt Czeglédi László, elnökhelyettese pedig Kozma Huba lesz.
A Fidesz semmilyen ellenlépést nem kíván tenni a demokrata fórummal szemben, amiért nem sikerült a két pártnak megegyeznie az MTV kuratóriumi elnökségének jelölése ügyében - hangsúlyozta Pokorni Zoltán, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese, aki szerint "elég nagy bajba manőverezte magát az MDF a mostani döntésével, hamarosan ők is rájönnek majd erre". Napnál világosabb - mondta Pokorni -, hogy a kuratóriumi elnökség mostani megválasztása, összetétele nem törvényes és ellentétben áll az Alkotmánybíróság határozatával is.
A parlament múlt hét hétfői ülésén választotta meg a kuratóriumi elnökség hat tagját, akiket az MSZP, az SZDSZ, illetve az MDF delegált. A Fidesz nem állított jelöltet, és akkor is kivonult a szavazásról, mert törvénytelennek ítélte az eljárást. A párt álláspontja szerint az ellenzéki jelölteket - megegyezés hiányában - nem lett volna szabad megválasztani. Szili Katalin házelnök a médiatörvényre hivatkozva felkérte az MDF-et, hogy tegyen javaslatot a két betöltetlen helyre. A törvény ugyanis kimondja: ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben, az adott oldal másik képviselőcsoportja jelölhet helyette. A Fidesz szerint az ellenzéki pártoknak közös jelölteket kellett volna javasolniuk a kuratórium elnökségébe, de a nagyobbik ellenzéki párt "semmilyen elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, sem a kormánypártokkal, sem a Magyar Demokrata Fórummal" - közölték.
Az Országgyűlés 324 igen, 19 nem szavazattal és négy tartózkodással választotta meg Hajdu Istvánt, aki 2004-ig, a testület mandátumának lejártáig tölti be az ORTT-elnöki posztot. Az MSZP és az MDF egységesen igennel, az SZDSZ nemmel szavazott. A Fidesz-frakció 129 tagja támogatta Hajdu István megválasztását, míg négyen - Arnóth Sándor, Kékkői Zoltán, Pósán László és Szentgyörgyvölgyi Péter - tartózkodtak. Hajdu megválasztása kérdéses volt, mivel a szocialista frakció képviselőinek egy része is nehezményezte, hogy a jelölt az előző ciklusban, a közszolgálati rádió elnökeként nem emelt szót többek közt a Vasárnapi újság című műsor ellen.
Hajdu Istvánt a szavazás előtt meghallgatta az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága, ahol a volt rádióelnök az ORTT "felhalmozódott ügyhátralékának ledolgozását" nevezte a legfontosabb feladatnak. Hajdu, akit az államfő és a miniszterelnök jelölt e posztra, emlékeztetett: miután a testület létszáma a törvényben előírt öt fő alá csökkent, működésképtelenné vált az ORTT és három hónapja nem tudott fontos ügyekkel foglalkozni. A médiahatóságnak, amelynek tekintélye szerinte "növelésre szorul", meg kell kezdenie a médiapiac elemzését, tanulmányozását - vélte meghallgatásán Hajdu.
Az ORTT teljes testülete, s vele Hajdu István megbízatása nyolc hónap múlva lejár. Az elnöki szék Körmendy-Ékes Judit decemberi lemondása miatt üresedett meg. (MTI)