Országos Cigány Önkormányzat: új időszámítás

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vasárnap Mátrafüreden, az OCÖ rendkívüli közgyűlése után kijelentette: új időszak, új időszámítás kezdődik a romapolitikában, mert nem csupán a romák, hanem a szegények érdekképviseletét is el kívánja látni az országos önkormányzat.

A közgyűlésen a Magyarországi Cigányok Fóruma és a Roma Parlament képviselői mellett a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének (CSZOSZ) négy képviselője is részt vett. A közgyűlésen határozatot hoztak arról, hogy a következő közgyűlés időpontjáig át kell világítani a korábbi önkormányzat gazdasági és pénzügyi tevékenységét. A testület döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, és elfogadta az önkormányzat ez évi költségvetését. Horváth Aladár az MTI-nek elmondta: a jövő hét folyamán kérdőívet juttatnak el Magyarország összes cigány kisebbségi önkormányzatához, amelyben tájékoztatást kérnek a helyi önkormányzatok helyzetéről, tevékenységéről. Hozzátette: egy hónapon belül a romákat érintő kérdésekben a szaktárcákkal egyeztetéseket folytatnak, majd kormányzati szinten kidolgozzák a munkafeladatokat az elszegényedett emberek életkörülményeinek javítása érdekében.
Határozat született arról, hogy ezentúl április 8-án tartják a magyarországi roma közösségek napját, amit eddig április 11-én tartottak, így kapcsolódva a Nemzetközi Roma Naphoz, amelyet jelenleg 66 országban ünnepelnek. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta azt is, hogy 2003-tól az elhunyt Balogh Béla néptáncművész születésnapja a cigánytánc ünnepnapja lesz. A közgyűlésen nem sikerült megállapodni a távol maradt CSZOSZ-es képviselők hiányában a kabinetek vezetéséről. (MTI)