Orbán jogerősen pert veszített Juszt Lászlóval szemben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Orbán Viktor jogerősen személyiségi jogi pert veszített Juszt Lászlóval szemben; a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön kihirdetett ítélete szerint a volt kormányfőnek három országos napilapban kell elnézést kérnie az újságírótól.

A per előzménye, hogy Orbán Viktor 1999. június 2-án a Kossuth rádió reggeli műsorában a megfigyelési üggyel összefüggő dokumentumoknak a Kriminális című hetilapban történt publikálása kapcsán - egyértelműen Juszt Lászlóra célozva - úgy fogalmazott: "nyilvánvalóan törvénysértést követett el", és "ilyen embernek nincs helye a médiában".
Az FB csütörtökön jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet és megállapította, hogy Orbán Viktor személyiségi jogi jogsértést követett el kifogásolt nyilatkozatával. A bíróság a volt miniszterelnököt eltiltotta a további jogsértéstől és arra kötelezte, hogy a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban és a Magyar Nemzetben, akár fizetett hirdetés formájában tegye közzé az ítélet rendelkező részét, valamint fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt.
A Juszt László által indított perben a bíróságok megállapították: másodrendű alperesként jogsértést követett el a Szerda reggel - beszélgetések Orbán Viktor miniszterelnökkel című kötetet közreadó Püski Könyvkiadó is azzal, hogy a könyvben közzétette a kifogásolt rádióinterjút.
Az úgynevezett megfigyelési ügy 1998 nyarán pattant ki azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként bejelentette: az előző kormány időszakában közpénzen ellenzéki politikusokat figyeltettek. Orbán Viktor a perben kifogásolt, Juszt Lászlóval kapcsolatos nyilatkozatában utalt arra is, hogy szükséges az arra hivatott állami szervek eljárásának megindítása és a megfelelő jogkövetkezmények alkalmazása. Utóbb az ügyészség azt állapította meg, hogy Juszt László nem követett el sem államtitoksértést, sem más bűncselekményt publikációjával. (MTI)